Zarif: Kratak rat SAD-a i Irana je Trumpova iluzija

Nosač aviona
Donald Trump je ranije zaprijetio da će uništiti dijelove Irana ako napadne bilo kakav američki objekat (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u četvrtak kako je stav američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi sukob s Iranom bio kratak rat iluzija te da njegova prijetnja uništenjem predstavlja prijetnju genocidom.

“Uništenje = genocid = ratni zločin”, napisao je Zarif na svom Twitter profilu i dodao: “Kratki rat s Iranom je iluzija”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Trump je u srijedu izjavio da, ako dođe do vojne akcije protiv Irana, ona neće trajati vrlo dugo.

On je u utorak zaprijetio da će uništiti dijelove Irana ako napadne bilo kakav američki objekt.

Pojačanje tenzije u Zaljevu

Trump je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve, jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao “nesrazmjernim” odgovorom na ranije obaranje američke bespilotne letjelice.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na listu terorističkih skupina uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dva tjedna iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog “prijetnji” iz Irana.

Izvor: Agencije