Zarif: Iran je možda kriv i za požar u Kaliforniji

Zarif kaže da Trump optužuje Iran za sve vrste prekršaja koje su mu pale na pamet (Arhiva)

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD ostati uz Saudijsku Arabiju uprkos ubistvu Jamala Khashoggija je „sramotna“, konstatovao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u komentaru na twitteru, prenosi Reuters.

„Gospodin Trump bizarno koristi prvi pasus svog saopštenja o saudijskim zvjerstvima da bi optužio Iran za sve vrste prekršaja koje su mu pale na pamet“, napisao je Zarif.

On je ironično dodao da je Trump mogao Iran optužiti za još dosta stvari.

„Možda smo mi odgovorni i za požare u Kaliforniji“, napisao je Zarif.

 

Trump je u prvom pasusu saopštenja koje je danas objavila Bijela kuća, napisao:

“U Iranu se uzvikuje – Smrt Americi”

„Iran je odgovoran za krvavi rat protiv Saudijske Arabije u Jemenu, da pokušava destabilizirati krhki irački put ka demokratiji, podržava terorističku grpi Hezbollah u Libanu, podupire sirijskog diktatora Bashara al Assada… I mnogo više. Iranci su ubili mnoge Amerikance i druge nedužne ljude diljem Bliskog istoka. U Iranu se uzvikuje Smrt Americi, Smrt Izraelu. Iran se smatra vodećim svjetskim sponzorom terorizma“.

Američki predsjednik još tvrdi da bi se Saudijska Arabija rado povukla iz Jemena ukoliko bi se Iran složio da ode iz te zemlje, što bi odmah dozvolilo da se dopremi prijeko potrebna humanitarna pomoć. 

Izvor: Agencije