Zarif: Iran će ubrzati razvoj nuklearnog programa

Mohammad Javad Zarif: Ako Zapad želi ograničiti iranski raketni program, mora prvo obustaviti prodaju oružja na Bliskom istoku (EPA)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif izjavio je u četvrtak da je vlada te zemlje primorana provesti zakon koji je usvojen u Parlamentu koji nalaže ubrzavanje razvoja nuklearnog programa i uvođenje ograničenja inspekcijama u nuklearnim postrojenjima.

Posredstvom videokonferencije, obratio se učesnicima šestog Foruma mediteranskog dijaloga (MED), koji organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Institut za međunarodnu politiku (ISPI).

Zarif je u obraćanju kazao da se vlada Irana protivi takvom aktu, ali kako je prinuđena provesti novousvojeni Zakon o ubrzanju nuklearnog programa, prenosi Anadolija.

“Nije nam se svidio zakon kojeg je  Parlament usvojio, ali provest ćemo ga u skladu s međunarodnom praksom poštivanja parlamentarnih ingerencija. Nemamo drugog izbora”, poručio je on.

Nema pregovora o sporazumu

Šef iranske diplomatije je izrazio spremnost Teherana da odustane o ubrzanog razvoja nuklearnog programa i vrati se poštivanju međunarodnog nuklearnog sporazuma ako vlasti Sjedinjenih Američkih Država prethodno ukinu sankcije i vrate se sporazumu.

“To je sporazum o kojem se pregovaralo i kojeg smo dogovorili i potpisali. Nećemo ponovo pregovarati o njemu. Ako Zapad želi ograničiti iranski raketni program, mora prvo obustaviti prodaju oružja na Bliskom istoku”, poručio je Zarif.

Također je kazao da evropskim zemljama, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, zamjera što još uvijek nisu ni osudile prošlosedmični atentat na uglednog iranskog nuklearnog stručnjaka Mohsina Fakhrizadeha.

Za ubistvo Fakhrizadeha Iran optužuje vlasti Izraela, a Zarif je kazao da je to čin međunarodnog terorizma.

Izvor: Agencije