Zarif: Iran bi se mogao ponašati ‘nepredvidivo’

Arapi u Zaljevu ne mogu postići stabilnost u regiji trošeći milijarde dolara na kupovinu zapadnog oružja (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio je u utorak da bi Teheran mogao “nepredvidivo” postupiti odgovarajući na “nepredvidive” politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Uzajamna nepredvidivost dovest će do haosa. Predsjednik Trump ne može biti nepredvidiv i očekivati od drugih da budu predvidivi. Nepredvidivost će dovesti do uzajamne nepredvidivosti, a nepredvidivost je haotična”, rekao je Zarif u govoru na Stockholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja – SIPRI.

“Arapi u Zaljevu ne mogu postići stabilnost u regiji trošeći milijarde dolara na kupovinu zapadnog oružja. Nikakvo strano vojno prisustvo u Zaljevu ne može spriječiti nesigurnost”, kazao je on.

Dodao je da arapske zemlje u Zaljevu ne bi smjele pokušavati “kupiti sigurnost izvana” i osudio slanje ratnih mornarica u Zaljev.

Odgađanje smrtne kazne Djalaliju?

“Ako želite razgovarati o sigurnosti, nemojte slati flotile u Perzijski zaljev. To je mala vodena površina. Slanjem flotila ne štitite slobodu plovidbe, nego je ograničavate.”

Velika Britanija, Australija i Bahrein do sada su se priključili američkoj sigurnosnoj misiji pružanja zaštite trgovačkim brodovima na Bliskom istoku.

“Ne možete imati otok sigurnosti zahvaljujući svojoj floti u Perzijskom zaljevu dok SAD vodi ekonomski rat protiv Irana”, rekao je Zarif.

On je, također, kazao da će Teheran “dati sve od sebe” kako bi se odgodilo izvršenje smrtne kazne nad švedsko-iranskim naučnikom  Ahmadrezom Djalalijem.

Djalali, ljekar i profesor na institutu Karolinska u švedskoj prijestolnici, uhapšen je u Iranu u aprilu 2016. godine i osuđen je za špijunažu, nakon što je bio optužen da je pružao informacije Izraelu koje su pomogle ovoj državi u ubistvu nekoliko značajnih nuklearnih naučnika.

Iranski Vrhovni sud potvrdio je smrtnu kaznu u decembru 2017. godine, a iranski državni tužitelj Abbas Jafari Dolatabadi kazao je da je Djalali priznao da se sastajao s agentima izraelske obavještajne agencije Mossad, kako bi im predao informacije o iranskim nuklearnim i vojnim planovima i osoblju.

“Dat ćemo sve od sebe na humanitarnom planu kako bi se kazna Djalaliju mogla odgoditi, ali je on optužen za višestruke kapitalne zločine i osuđen je zbog njih”, izjavio je Zarif u odgovoru na novinarsko pitanje nakon što je održao predavanje na SIPRI-ju u Štokholmu.

‘Držan i mučen u samici tri mjeseca’

“Iransko pravosuđe je nezavisno. Danas se dvojici članova iranske Vlade sudi pred našim sudovima. To samo pokazuje koliko je pravosudna vlast odvojena od izvršne”, dodao je Zarif, prenosi Reuters.

Švedska je odobrila državljanstvo Djalaliju u februaru 2018. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske je saopćilo da je zatražilo pristup Djalaliju i pozvalo je da se ne provede smrtna kazna nad njim.

Djalali je bio na poslovnom putovanju u Iranu kada je bio uhapšen i poslan u zatvor.

Grupa za ljudska prava Amnesty International saopćila je da je on držan u samici tri mjeseca i mučen u njoj, navodi Reuters.

Izvor: Agencije