Zarif i Macron održali nenajavljeni razgovor, Trump iznenađen

Mohammad Javad Zarif se nije sastao s Donaldom Trumpom, koji je također bio na samitu (AFP)

Iranski šef diplomatije Mohammad Javad razgovarao je u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom na magrinama samita G7, nakon iznenadnog poziva na ovo okupljanje.

Zarif je došao u francuski grad Biarritz u nedjelju, gdje su se lideri SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Japana sastali da raspravljaju o brojnim pitanjima, uključujući globalnu trgovinu, klimatske promjene i iranski nuklearni program.

Zarif je odmah pri dolasku otišao na sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom, koji je trajao tri i po sata.

S Macronom je bio pola sata, prenosi Reuters.

“Iranska aktivna diplomatija u potrazi za konstruktivnim angažmanom se nastavlja. Put naprijed je težak, ali vrijedan pokušaja”, napisao je Zarif na društvenim mrežama.

‘Razrada iranskih prijedloga’

On je otišao iz Francuske čim se sastanak završio.

Zarif se nije sastao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji je također bio na samitu.

Evropski čelnici nastoje ublažiti sve veće sukobe između SAD-a i Irana od kako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine te ponovo uveo sankcije iranskoj ekonomiji.

Francuski dužnosnici sastanak su opisali kao važan za “razradu iranskih prijedloga”, kojima će se ublažiti kriza nakon što su čelnici G7 u subotu navečer raspravljali o pitanju Irana.

“Razgovori koje je predsjednik Macron održao sa Zarifom bili su pozitivni te će se nastaviti”, rekao je francuski dužnosnik nakon sastanka te odbio detaljnije komentirati.

Cilj nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. godine bio je ograničiti nuklearnu aktivnost te zemlje, zbog čega bi se zauzvrat ukinule brojne međunarodne sankcije uvedene Teheranu.

Nisu uspjeli uvjeriti Trumpa

Od kako je povukao SAD iz sporazuma prošle godine, Trump pokušava prisiliti Iran na nove pregovore, koji bi uključivali program balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Iako i Trumpovi evropski saveznici žele nove pregovore s Iranom, vjeruju kako se nuklearni sporazum mora očuvati.

Macron, koji je u Evropi preuzeo inicijativu za spašavanje sporazuma i sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, već se u petak sastao sa Zarifom.

Razgovarali su o prijedlozima za smanjenje napetosti između Washingtona i Teherana, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za ekonomsku kompenzaciju kojim bi se nadoknadili prihodi od izvoza nafte izgubljeni zbog sankcija.

Uprkos tome što je Macron proveo dva sata s Trumpom na ručku u subotu te je navečer svih sedam čelnika detaljno raspravljalo o Iranu, ne čini se da američki predsjednik namjerava smanjiti sankcije na naftu kao što je to Macron od njega zatražio.

Evropski diplomata upoznat sa sadržajem rasprave rekao je kako čelnici tokom večere nisu uspjeli uvjeriti Trumpa.

Američki predsjednik nije odmah komentirao temu Irana, ali ranije se činilo kako je odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom, kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju napetosti, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

‘Sve se dogodilo vrlo brzo’

Dolazak iranskog ministra Zarifa iznenadio je Trumpa, kazao je dužnosnik Bijele kuće, dok su druge delegacije rekle kako su bile obaviještene u posljednji trenutak.

Elizejska palata saopćila je da su delegacije obavještene, ali sve se dogodilo vrlo brzo.

Američke vlasti su ranije ovog mjeseca i Zarifu uvele sankcije. 

“Zarif će prenijeti odgovor iranskih vlasti na prijedlog francuskog predsjednika čiji je cilj spasiti nuklearni sporazum iz 2015. godine”, rekao je za Reuters visoki iranski dužnosnik.

Izvor: Agencije