Zarif: Amerikancima je važnija arapska nafta nego arapska krv

Iranski šef diplomatije je negirao učešće Teherana u napadima na naftna postrojenja Saudijske Arabije (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio je da je Amerikancima važnija arapska nafta nego arapska krv, prenosi Fena pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

“Arapska krv protiv arapske nafte / prioritet američke politike”, napisao je na svom Twitteru nalogu iranski šef diplomacije.

Govorio je vrlo kritično i o američkim postupcima u Jemenu, navodeći kako su “SAD počinile sljedeće zločine: četiri godine neselektivnog bombardiranja Jemena, 100.000 mrtvih Jemenaca, 20 milijuna pothranjenih Jemenaca, 2,3 milijuna oboljelih od kolere”.

Uputio je i kritiku Washingtonu jer su “jemensko uzvraćanje napada na Saudijsku Arabiju nazvali ratnim činom”, prenijela je IRNA.

‘Žele se boriti protiv Irana do posljednjeg Amerikanca’

Zarifu se i čini da se saveznici Sjedinjenih Američkih Država – Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati – “žele boriti protiv Irana do posljednjeg Amerikanca”.

Time je odgovorio na izjavu američkog državnog tajnika Mikea Pompea prema kojem “dok ministar vanjskih poslova Irana prijeti ratom i borbom do posljednjeg Amerikanca, SAD ima za cilj da napravi koaliciju koja želi postići mir”, podsjeća Reuters.

No, Zarif je na Twitteru napisao kako “ne želi Iran da se bori do posljednjeg Amerikanca, već domaćini njegovog [Pompeovog] B tima, koji se izgleda žele boriti s Iranom do posljednjeg Amerikanca”.

Iranski šef diplomacije je i ranije govorio kako “takozvani B tim, koji uključuje saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i prijestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda, mogao potaknuti američkog predsjednika Donalda Trumpa da uđe u sukob s Teheranom”.

‘Husi su sposobni za sofisticiranu vojnu operaciju’

Ranije je Zarif, u intervjuu za CNN, negirao sudjelovanje Teherana u napadima na naftna postrojenja Saudijske Arabije, što je izazvalo dramatični porast napetosti u regiji ovog tjedna.

Prema njegovim riječima, “Husi su pojačali svoje vojne sposobnosti i mogu izvesti sofisticiranu vojnu operaciju poput one koja je prekinula polovicu proizvodnje nafte u saudijskoj kraljevini”.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izrazio je negodovanje zbog pokušaja SAD-a da umiješa Iran u napade bespilotnim lejtelicama na saudijska naftna postrojenja, rekavši da se “američka strategija maksimalnog pritiska okrenula strategiji notorne laži protiv Irana”.

“Jemenci su pokazali da se protive saudijskoj agresiji i zločinima protiv čovječnosti u Jemenu”, dodao je Mousavi.

Izvor: Agencije