Zarif: Amerika je izolirana, ne može stvoriti koaliciju u Zaljevu

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak kako su Sjedinjene Američke Države izolirane u svijetu te da nisu uspjele stvoriti koaliciju sa saveznicima u Zaljevu.

“SAD je sam u svijetu.. ne može stvoriti koaliciju u Zaljevu”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Nedavne sankcije SAD-a protiv njega Zarif je okarakterizirao kao “neuspjeh” diplomacije.

“Uvođenje sankcija ministru vanjskih poslova znači neuspjeh” bilo kakvih napora u pregovorima. To također znači da se strana koja uvodi te mjere protivi razgovoru”, rekao je Zarif, prenosi AP.

Poziv Evropljanima da ubrzaju napore 

Također je najavio da će Iran napustiti nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine, ako one ne zaštite interese Teherana.

Zarif je pozvao Europljane da ubrzaju svoje napore da zaštite iransku ekonomiju od američkih sankcija.

Sporazumom koji je 2015. godine potpisao sa šest velikih sila – SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom – Iran je pristao ograničiti aktivnosti na obogaćivanju uranija, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Sjedinjene Američke Države su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u svibnju 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu.

Teheran je zatim prestao poštovati restrikcije u vezi razine obogaćenja uranija ukoliko druge zemlje potpisnice sporazuma ne požure pronaći način da se minimalizira učinak američkih sankcija.

Obogaćivanje uranijuma iznad granice

Iran je tako nedavno počeo obogaćivati uranij iznad granice postavljene sporazumom, a šef iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi je izjavio kako je Iran obogatio 24 tone uranija od sklapanja međunarodnog nuklearnog sporazuma sa velikim silama 2015. 

Teheran je priopćio da bi mogao obustaviti takvo ponašanje ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske poticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Stručnjaci upozoravaju da povišena razina uranija Iranu pruža priliku da ima dovoljno materijala da napravi atomsku bombu, iako Iran to poriče.

Sankcije su pogoršale ekonomsku krizu, zbog koje je potonula vrijednost iranske valute.

Iran je u međuvremenu poduzimao provokativne akcije u Zaljevu, uključujući zapljenu britanskog tankera i obaranje američkog drona.

Izvor: Agencije