Oglasi

Zarif: Američke sankcije su 'neuspjeh diplomatije'

Strana koja nameće svoje mjere je protiv razgovora, rekao je iranski ministar vanjskih poslova.
Nametanje sankcija ministru vanjskih poslova znači neuspjeh bilo kakvih napora za pregovore, rekao je ZarifArhiva

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je odluku SAD-a da mu uvede sankcije, nazivajući taj potez “neuspjehom” diplomatije.

Govoreći na konferenciji za medije u Teheranu u ponedjeljak, Zarif je rekao da, uprkos pozivima SAD-a na pregovore, Washington nije zainteresovan za diplomatsko rješenje nuklearnog pitanja.

“Nametanje sankcija ministru vanjskih poslova znači neuspjeh (bilo kakvih napora za pregovore)”, rekao je Zarif, koji je dodao da je strana koja nameće svoje mjere, “protiv razgovora”.

Borba živaca od maja 2018. godine

U srijedu, MInistarstvo finansija SAD-a objavilo je da uvodi sankcije za Zarifa, zbog postupanja u ime iranskog vrhovnog vjerskog lidera Alija Hosseina Khameneija, koji je nedavno, također, bio meta američkih sankcija.

Teheran i Washington su u škripcu i borbi živaca još od maja 2018., kada je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz nuklerearnog sporazuma  2015. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.