Zarif: Američke sankcije nisu promijenile iransku politiku

Zarif je u novembru kazao da Iran ne zanima pokretanje razgovora sa SAD-om o nuklearnom sporazumu (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je da američke sankcije nisu uspjele da promijene iransku politiku, javlja novinska agencija Tasnim.

“Sankcije nikada nisu djelovale. One su škodile običnim Irancima, ali nisu promijenile iransku politiku”, navodi novinska agencija Zarifove riječi.

U maju je američki predsjednik Donald Tump povukao Sjedinjene Američke Države iz međunarodnog nuklearnog sporazuma, nazivajući ga “najgorim sporazumom ikada”, prenosi Fena.

Prkosan stav

U skladu s tim, on je ponovo uveo Teheranu sankcije, koje su bile ukinute na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015, nastojeći da izvrši pritisak na Islamsku Republiku da ponovno pregovara o svom nuklearnom programu, započne razgovore o razvoju novih projektila i promjeni svoju regionalnu politiku.

Iran je zauzeo prkosan stav prema američkim pozivima i najavio je da će zadržati nepoljuljanu poziciju pod pritiscima Washingtona, prenosi Xinhua.

Zarif je u novembru kazao da Iran ne zanima pokretanje razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom sporazumu, zbog nedostataka garancija poštivanja novog sporazuma.

Teheran i dalje poštuje svoje obveze iz tog sporazuma, prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA objavljenom 12. novembra.

Izvor: Agencije