Zapovjednik zatvora Guantanamo smijenjen s dužnosti

Ring je otpušten nakon jednomjesečne istrage, rekla je vojna glasnogovornica (EPA)

Zapovjednik zatvora Guantanamo, kontraadmiral John Ring smijenjen je s dužnosti zbog “nedostatnog povjerenja u njegove zapovjedne sposobnosti”, navele su američke oružane snage u ponedjeljak.

Odluka je donesena 27. aprila i na njegovu funkciju je stupio njegov zamjenik, brigadni general John Hussey, dodaje se u saopćenju zapovjedništva američke vojske zadužene za Latinsku Ameriku, bez dodatnih pojedinosti o razlozima te smjene.

“Ta promjena u zapovjedništvu neće ugroziti sigurnost i humanost pravne zaštite zatvorenika u Guantanamu”, dodao je taj izvor, prenosi Hina.

Imenovan u aprilu 2018. zapovjednikom združene borbene grupe koja vodi taj zatvor na jugoistoku Kube, Ring je trebao otići s dužnosti sredinom juna.

On je otpušten nakon jednomjesečne istrage, rekla je vojna glasnogovornica za dnevni list The New York Times.

Ringovi zahtjevi

Od stupanja na dužnost Ring je tražio obnovu zatvora u kojem se nalazi 40 zatvorenika, starih između 37 i 71 godine, kako bi ga prilagodio sve starijim zatvorenicima koji će većinom doživotno tamo ostati.

I 1.800 vojnika koji rade u zatvoru, čuvari i kuhari, patrole i pomorski nadzor, također su smješteni u sve neprikladnijim objektima.

Zatvor je otvoren 2002. godine nakon hapšenja prvih pripadnika oružanih grupa u sklopu američke intervencije u Afganistanu, u odgovoru na napade 11. septembra 2001. i u Guantanamu je bilo i do 780 zatvorenika.

U zatvor nije došao novi zatvorenik od 2008. ali predsjednik Donald Trump je u januaru 2018. potpisao uredbu o daljnjem korištenju zatvora.

Zatvor bi trebao ostati otvoren još 25 godina, izjavio je Ring u oktobru 2018. godine. 

Većina zatvorenika Guantanama nikada nije optužena niti im je suđeno.

Izvor: Agencije