Započeo 13. Festival mediteranskog filma Split

Ovogodišnje izdanje Festivala mediteranskog filma otvoreno je premijerom hrvatskog filma 'Mater', režisera Jure Pavlovića (Fena)

Premijerom hrvatskog filma Mater režisera Jure Pavlovića na Bačvicama je otvoren 13. Festival mediteranskog filma Split.

U dugometražnom filmu Mater glavne uloge nose Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić. Režiser Pavlović je prije četiri godine osvojio nagradu Evropske filmske akademije za svoj kratkometražni film Piknik.

Publika će u ovogodišnjem desetodnevnom programu festivala moći vidjeti filmove iz 19 zemalja, dok će u dugometražnom programu svi filmovi ujedno biti i hrvatske premijere. Iz Tunisa u Split stiže film Sin i talijanski debitantski film Sole, prenosi Fena.

Kako kažu organizatori festivala, francuski Yalda, noć oprosta, pobjednik je Sundancea, a utemeljen je na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti.

Portugalski Milijunaš otvorio je, pak, ovogodišnji Rotterdam festival, francuski Nas dvije u Split dolazi iz Toronta, a talijanske Mračne priče su u Berlinu osvojile Srebrnog medvjeda za scenarij.

Smanjen kapacitet gledališta

Pobjednik programa ‘kratki hrvatski filmovi – Ješke’, osvojit će oko 1.700 eura (13 hiljada kuna). Ješke otvara film Njemački inat Silve Ćapin. Splićani i njihovi gosti imati će privilegiju da prvi u Hrvatskoj vide nove filmove – Arka Natka Stipaničeva, Porvenir Renate Poljak i Santa Cruz/Cruise Igora Jelinovića, prenosi Hina.

Uz te filmove među Ješkama su odabrani i Sedra Judite Gamulin, Kućica Jakova Nole, Tina Dubravke Turić, Sigurno mrtvi Ivana Grgura i Druker Rina Barbira.

Osim u kinu Bačvice, filmovi će se besplatno prikazivati i na platou ispred Doma mladih.

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split prvi je filmski festival u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, koji se održava nakon povratka publike u kina zbog koronakrize.

Zbog sigurnosnih mjera kapacitet gledališta smanjen je na jednu trećinu, a sve kako bi se publici osigurala preporučena distanca. Festival završava 11. jula.

Izvor: Agencije