Oglasi

Započeo 13. Festival mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split prvi je filmski festival u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, koji se održava nakon povratka publike u kina zbog korona krize.
Ovogodišnje izdanje Festivala mediteranskog filma otvoreno je premijerom hrvatskog filma 'Mater', režisera Jure PavlovićaFena/Hina

Premijerom hrvatskog filma Mater režisera Jure Pavlovića na Bačvicama je otvoren 13. Festival mediteranskog filma Split.

U dugometražnom filmu Mater glavne uloge nose Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić. Režiser Pavlović je prije četiri godine osvojio nagradu Evropske filmske akademije za svoj kratkometražni film Piknik.

Publika će u ovogodišnjem desetodnevnom programu festivala moći vidjeti filmove iz 19 zemalja, dok će u dugometražnom programu svi filmovi ujedno biti i hrvatske premijere. Iz Tunisa u Split stiže film Sin i talijanski debitantski film Sole, prenosi Fena.

Kako kažu organizatori festivala, francuski Yalda, noć oprosta, pobjednik je Sundancea, a utemeljen je na stvarnoj iranskoj TV emisiji u kojoj se odlučuje o životu ili smrti.

Portugalski Milijunaš otvorio je, pak, ovogodišnji Rotterdam festival, francuski Nas dvije u Split dolazi iz Toronta, a talijanske Mračne priče su u Berlinu osvojile Srebrnog medvjeda za scenarij.

Smanjen kapacitet gledališta

Pobjednik programa 'kratki hrvatski filmovi - Ješke', osvojit će oko 1.700 eura (13 hiljada kuna). Ješke otvara film Njemački inat Silve Ćapin. Splićani i njihovi gosti imati će privilegiju da prvi u Hrvatskoj vide nove filmove - Arka Natka Stipaničeva, Porvenir Renate Poljak i Santa Cruz/Cruise Igora Jelinovića, prenosi Hina.

Uz te filmove među Ješkama su odabrani i Sedra Judite Gamulin, Kućica Jakova Nole, Tina Dubravke Turić, Sigurno mrtvi Ivana Grgura i Druker Rina Barbira.

Osim u kinu Bačvice, filmovi će se besplatno prikazivati i na platou ispred Doma mladih.

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split prvi je filmski festival u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu, koji se održava nakon povratka publike u kina zbog koronakrize.

Zbog sigurnosnih mjera kapacitet gledališta smanjen je na jednu trećinu, a sve kako bi se publici osigurala preporučena distanca. Festival završava 11. jula.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.