Zaplijenjene 72 vreće novca i nakita u stanu bivšeg premijera Malezije

Policija je pronašla i vrijedne ženske tašne marke Hermes i Louis Vuitton, od kojih jedna košta kao nekoliko godišnjih plata premijera (EPA)

Malezijska policija zaplenila je 284 kutije u kojima su pronađene 72 vreće s novcem i nakitom u domu bivšeg premijera Malezije Najiba Razaka protiv kojeg se vodi istraga o proneveri novca, preneli su mediji.

“Naše osoblje je proverilo kartone i otkrilo novac u raznim valutama, kao i satove i nakit u 72 vreće”, saopštila je policija i dodala da su pronađene i vredne ženske tašne marke Hermes i Louis Vuitton.

Međutim, šef policije Amar Singh, prilikom obraćanja novinarima na mestu zaplene nije mogao odmah da saopšti koliko je novca i nakita zaplenjeno, osim da je reč o velikoj količini.

Tolikoj, da su je odvezli u pet policijskih kamiona.  

Najib osumnjičen za pronevjeru 640 miliona evra

Zaplenjena roba pronađena je u luksuznom stanu bivšeg premijera u sklopu istrage o malverzacijama vezanim za Prvi malezijski razvojni fond.

Pretresi nekretnina koje se povezuju sa bivšim premijerom počeli su u sredu uveče i još traju.

Fond, koji je osnovao bivši premijer, i dalje je pod istragom nekoliko stranih zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Policija nije mogla odmah da saopšti koliko je novca i nakita zaplenjeno, osim da je reč o velikoj količini

Bivši premijer, kojem je odmah nakon gubitka izbora 9. maja,  zabranjeno da napusti zemlju zbog istrage, osumnjičen je za proneveru oko 640 miliona evra, što on negira.

Sam Najib tvrdi da je novac koji je završio na njegovom ličnom računu donacija saudijske kraljevske porodice, koji je od tada vratio.

Njegov advokat je dugotrajni pretres kuće bivšeg premijera ocenio kao uznemiravanje.

Novi premijer u sandalama od tri evra

Kritičari dugogodišnjeg premijera često su optuživali i njegovu suprugu Rosmah Mansor za preteranu potrošnju, za koju su tvrdili da koristi javna sredstva.

Ona je bila poznata po kupovini ženskih torbica najpoznatijih svetskih dizajnera i skupocenog nakita, što je izazivalo rasprave u Maleziji. Naime, godišnja plata premijera je oko 60.000 evra, dok samo jedna Hermes Birkin torbica košta oko 250.000 evra.

Američko ministarstvo pravde je prošle godine, u podnesku u parničnom postupku iznelo podatak da je gotovo 30 miliona dolara iz Fonda iskorišćeno za kupovinu nakita za Najibovu suprugu Rosmah Mansor, uključujući i retki dijamant od 22 karata koji je postavljen u ogrlicu.

Nova vlada Mahathira Mohamada (92), koji je nekadašnji mentor Najiba Razaka, saopštila je da želi da vrati novac i vrednosti koje je sada već bivši premijer proneverio po dolasku na vlasti 2009. godine.

Za razliku od bivšeg premijera, koji je poznat po raskošnom stilu života, njegov 92-godišnji naslednik ostavlja potpuno suprotan utisak, naročito nakon što je nedavno uočen kako na posao dolazi u sandalama koje vrede oko tri evra.

Izvor: Agencije