Oglasi

Zaplijenjena dva aviona Adria Airwaysa zbog dugova

Kompanija iz Slovenije u floti ima 12 aviona tipa Bombardier, od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona.
Sam slovenski avioprevoznik ne posjeduje nijedan avion, navode medijiEPA - Ilustracija

Agencija za civilni aviosaobraćaj Slovenije potvrdila je danas da su dva aviona slovenske aviokompanije Adria Airways zaplijenili povjerioci zbog neizmirenih dugovanja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na portal EX-Yu Aviation.

Regulatorni organ Slovenije naveo je da su dva aviona izbrisana iz državnog registra.

Kompanija Adria Airways u svojoj floti ima 12 aviona tipa Bombardier, od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. wet lease preko ACMI aranžmana s drugim aviokompanijama.

Sam slovenski avioprevoznik ne posjeduje nijedan avion.

Kašnjenje i otkazivanje letova

U floti letjelica Bombardier CRJ900 četiri aviona pod ugovorom su do 2022, još dva do 2026. i 2027, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gdje Adria plaća vlasniku na osnovu korištenja aviona. Preostala dva iznajmljena su na dugoročnoj osnovi.

Kako navodi portal EX-YU Aviation, Adria Airways ima problema s kašnjenjem i otkazivanjem letova, u uvjetima kada traži strateškog partnera koji bi osigurao prijeko potreban kapital.

Slovenski regulator ranije je saopćio da preispituje poslovanje te kompanije i da će do kraja oktobra odlučiti hoće li joj ponovo izdati operativnu dozvolu, što je standardna procedura.

Vjeruje se da je Adria Airways uknjižio gubitak veći od deset miliona eura u prvom ovogodišnjem polugodištu, broj prevezenih putnika smanjen je, a kompanija je nagomilala dug 60 miliona eura prema povjeriocima, zaključuje Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.