Zaplijenjena dva aviona Adria Airwaysa zbog dugova

Sam slovenski avioprevoznik ne posjeduje nijedan avion, navode mediji (EPA)

Agencija za civilni aviosaobraćaj Slovenije potvrdila je danas da su dva aviona slovenske aviokompanije Adria Airways zaplijenili povjerioci zbog neizmirenih dugovanja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na portal EX-Yu Aviation.

Regulatorni organ Slovenije naveo je da su dva aviona izbrisana iz državnog registra.

Kompanija Adria Airways u svojoj floti ima 12 aviona tipa Bombardier, od kojih je polovina uzeta na ugovor o iznajmljivanju aviona na bazi tzv. wet lease preko ACMI aranžmana s drugim aviokompanijama.

Sam slovenski avioprevoznik ne posjeduje nijedan avion.

Kašnjenje i otkazivanje letova

U floti letjelica Bombardier CRJ900 četiri aviona pod ugovorom su do 2022, još dva do 2026. i 2027, dok je jedan iznajmljen po ugovoru o plaćanju na sat, gdje Adria plaća vlasniku na osnovu korištenja aviona. Preostala dva iznajmljena su na dugoročnoj osnovi.

Kako navodi portal EX-YU Aviation, Adria Airways ima problema s kašnjenjem i otkazivanjem letova, u uvjetima kada traži strateškog partnera koji bi osigurao prijeko potreban kapital.

Slovenski regulator ranije je saopćio da preispituje poslovanje te kompanije i da će do kraja oktobra odlučiti hoće li joj ponovo izdati operativnu dozvolu, što je standardna procedura.

Vjeruje se da je Adria Airways uknjižio gubitak veći od deset miliona eura u prvom ovogodišnjem polugodištu, broj prevezenih putnika smanjen je, a kompanija je nagomilala dug 60 miliona eura prema povjeriocima, zaključuje Hina.

Izvor: Agencije