Oglasi

Zapatero raspustio španski parlament

Premijer Španije raspisao opšte izbore za 20 novembar, a nakon ove objave počinje kampanja.
Zapatero: Španija je opterećena stopom nezaposlenosti od skoro 21 posto, stagnacijom ekonomije i dužničkom krizom[EPA]

Španski premijer Jose Luis Rodrigez Zapatero raspustio je parlament, a potpisivanjem dekreta i obavještavanjem kralja Juana Carlosa zvanično je raspisao opšte izbore za 20. novembar.

Poslije današnje najave izbora počinje kampanja u kojoj će se, kako se očekuje, ova zemlja, opterećena ekonomskim problemima, opredijeliti za vladu predvođenu konzervativnom opozicionom Narodnom partijom, javio je AP.

Narodna partija je sada najveća opoziciona stranka u donjem domu španskog parlamenta, gdje ima 153 od 350 poslanika, i najveća stranka u gornjem domu, odnosno Senatu, sa 101 od 208 senatora. Zapatero, koji se na položaju premijera Španije nalazi skoro puna dva mandata, u julu je saopćio da se neće kandidovati na prijevremenim izborima u novembru.
   
Zapatero je generalni tajnik vodeće stranke u zemlji - Španske socijalističke radničke partije. Španija je opterećena stopom nezaposlenosti od skoro 21 posto, stagnacijom ekonomije i dužničkom krizom.

Izvori: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.