Zapaljen referendumski štand u Mirkovcima

Štand u Mirkovcima je poliven zapaljivom tekućinom i zapaljen te je nagorio njegov gornji dio (Al Jazeera)

U vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovci zapaljen je drveni štand, na kojem su volonteri Stožera za obranu hrvatskog Vukovara prikupljali potpise za raspisivanje referenduma koji je inicirao Stožer radi promjene zakonske odredbe o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je kako je nepoznata osoba noćas zapalila štand Stožera u Mirkovcima, te se očekuje policijski očevid.

Prema onom što su novinari mogli vidjeti, štand je poliven zapaljivom tekućinom i zapaljen te je nagorio njegov gornji dio.

Želimir Car iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara rekao je kako im nije jasno koji je uzrok paljenju štanda, dodajući kako popisivači koji su prikupljali potpise nisu nikoga izazivali, a čak su uklonjeni i plakati Stožera.

Potpisi do 1. prosinca

Potpisi za raspisivanje refrenduma u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, prikupljaju se od 17. studenoga do 1. prosinca na nekih 2.000 mjesta diljem Hrvatske.

Stožer predlaže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojem bi pripadnici nacionalne manjine pravo na uporabu svog jezika i pisma imali ako čine najmanje 50 posto, a ne kao dosad, trećinu stanovništva grada ili općine.

Štand u Mirkovcima jedino je mjesto za skupljanje potpisa u tom vinkovačkom prigradskom naselju, koji su tijekom rata u Hrvatskoj bili jedno od jakih uporišta bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba iz kojeg su napadani Vinkovci.

Bauk: Pravna, a ne politička odluka

Ministar uprave Arsen Bauk prethodno je izjavio kako je pravna, a ne politička odluka Ministarstva kojem je na čelu da se obustavi primjena izmjene vukovarskog gradskog Statuta, kojom se područje Vukovara izuzima od zakonskih odredaba o uporabi manjinskog jezika i pisma.

„Ovo je pravno a ne političko pitanje, prema tome mi smo postupili sukladno našim zakonskim obvezama“, rekao je ministar Bauk odgovarajući na pitanje novinara u Splitu, te istaknuo kako je siguran da bi bilo koji ministar, iz bilo koje stranke, donio jednaku odluku.

Vlada sada ima 30 dana  da odluči hoće li Ustavnom sudu poslati zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom statutarne odluke o izmjenama Statuta grada Vukovara

Ukinute promjene Statuta

Na upit novinara hoće li se i dalje postavljati dvojezične ploče u Vukovaru i hoće li se smirivati stanje u tom gradu, ministar Bauk je odgovorio:

„Ponovit ću: radi se o pravnom, a ne političkom pitanju i pozivam sudionike da se na taj način o ovoj odluci izjašnjavaju, dakle, je li ona u skladu sa Zakonom ili nije“.

Ministarstvo uprave obustavilo je od primjene članak 22. statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara kojim je područje Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Izvor: Agencije