Zapadni mediji: Jedna od najznačajnijih presuda za Balkan

Presuda Karadžiću pravosnažna je i ne može više biti osporena žalbom (EPA)

Zapadne agencije i mediji prenose da je presudom Radovanu Karadžiću okončano jedno od “najznačajnijih suđenja” za zločine počinjene tijekom sukoba na Balkanu, uz ocjenu da će ona imati “ogroman odjek” u zemljama bivše Jugoslavije.

Američka agencija AP i britanski Reuters prenijeli su pod oznakom “hitno” vijest da je Karadžić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog u Srebrenici, opsade Sarajeva i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Prema BBC-ju, presuda bi mogla imati “ogroman odjek” u zemljama bivše Jugoslavije, naročito u Bosni i Hercegovini, gdje, kako se navodi, i dalje postoji podijeljenost među etničkim zajednicama i gdje Karadžića mnogi bosanski Srbi i dalje vide kao heroja.

Britanska agencija napominje da je presuda Karadžiću pravomoćna i da ne može više biti osporena žalbom.

Reuters i AP navode da Karadžić nije pokazao nikakvu reakciju dok je slušao osuđujuću presudu, koja znači da će ostatak života najvjerojatnije provesti iza rešetaka.

Genocid u Srebrenici – najteži zločin

Agencija AP napominje i da su obitelji žrtava koje su u Haagu pratile izricanje presude pozdravile sudsku odluku, a da su majke žrtava plakale, uz vidljivo olakšanje nakon što su odgledale presudu na ekranu u Srebrenici.

Vijest o tomu da je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora prenijela je i američka agencija Bloomberg, navodeći da je sud u Haagu “potvrdio presude koje su uključivale njegovu ulogu u smrti više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici”, koje agencija naziva “najgorim masovnim ubojstvom u Europi od holokausta”.

Navodi se da je osuđen i za prisilnu deportaciju ljudi, uzimanje talaca i 44-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Bloomberg Karadžića naziva “jednom od najistaknutijih meta Haškog tribunala”, zajedno s njegovim vojnim zapovjednikom, generalom Ratkom Mladićem, i nekadašnjim predsjednikom Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem, te podsjeća da je suđenje Karadžiću počelo 2009., s više stotina svjedoka i ukupno 499 dana trajanja procesa.

Izvor: Agencije