Zapadni ljekari: Timošenko ozbiljno bolesna

Lokalna tv-stanica emitirala je jedine do sada snimljene prizore Timošenko u zatvoru, sredinom decembra (Reuters)

Zapadni ljekari su zaključili da bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, ima ozbiljne zdravstvene probleme, izjavio je u četvrtak njen advokat Serhij Vlasenko.

Timošenko je osuđena na sedam godina zatvorske kazne zbog optužbi da je zlopuotrijebila položaj, dok zapadne zemlje ocjenjuju da je riječ o politički motiviranoj presudi, prenosi je AP.

Timošenko je ove sedmice pregledala grupa zapadnih ljekara, nakon što se ona žalila na jak bol u leđima i nemogućnost da hoda i stoji.

Njen advokat je izjavio da su njemački i kanadski ljekari rekli da je ona u ozbiljnoj situaciji, ali nije otkrio detalje.

Časopis Forbes je ranije proglasio Timošenko proglasio trećom najmoćnijom ženom na svijetu.

Ljekari koje je vlada zadužila da brinu o njenom zdravlju insistiraju da je njeno zdravstveno stanje zadovoljavajuće.

Timošenko je optužila ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da je stavio iza rešetaka da bi je sklonio s političke scene kao glavnog rivala.

Timošenko, prva ukrajinska premijerka koja je osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlasti, prije političke karijere bila je uspješna poslovna žena u plinskoj industriji, kada se i svrstala među najbogatije Ukrajince.

Također, jedna je od ključnih figura Narandžaste revolucije 2004. godine, zbog čega su je mediji nazivali “Ivanom Orleanskom Narandžaste revolucije”.

Časopis Forbes tada ju je proglasio trećom najmoćnijom ženom na svijetu, a ispred nje našle su se jedino Condoleezza Rice i Wu Yi.

Izvor: Agencije