Zapadni Balkan: Samo jedinstvena ekonomija ima šansu

Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom i osjećajem hitnosti, kaže Bregu (EPA)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u Sarajevu da ekonomije Zapadnog Balkana treba da se okrenu regionalnoj saradnji jer je riječ o malim tržištima koja podijeljena ne mogu mnogo da postignu.

“Ekonomije Zapadnog Balkana ujedinjene su potrebom i osjećajem hitnosti, kao i sviješću da postoji jasan razlog zbog kojeg se regije u svijetu udružuju. Podijeljeni ne možemo mnogo, jer smo mala tržišta. Zajedno, međutim, možemo biti interesantno tržište. Zato treba da se okrenemo regionalnoj saradnji, jer upravo time održavamo stabilnost, saradnju i mir u regiji”, rekla je Bregu na godišnjem sastanku i poslovnom forumu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bregu je kazala da u prilog tome govore i rezultati ovogodišnjeg izdanja Balkanskog barometra, istraživanja mišljenja javnosti i privrednika koje provodi RCC, prenosi Beta.

Evropske integracije

“Prvi put u posljednje četiri godine više od polovine građana iz regije, njih 56 posto, vjeruje da bi evropska integracija poboljšala njihov život. Međutim, još je važnije to što je 70 posto onih koji smatraju da bi se to brže ostvarilo regionalnom saradnjom”, navela je generalna sekretarka RCC-a.

Ona je dodala da Evropska unija “preobražava stvarnost” Zapadnog Balkana, bez obzira da li se ulaže u infrastrukturu ili međuljudske odnose i povezanost.

Govoreći o ekonomskoj situaciji i trenutnoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu, Bregu je kazala da je izvoz u proteklih deset godina povećan za 142 posto i da je Evropa prva na listi i dodala da je situacija slična i u pogledu priliva stranih investicija, koje imaju uzlazni trend, a većina ih dolazi iz Evropske unije.

Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a na temu “Povezivanje ekonomija do snažnijeg rasta” održan je od 7. do 9. maja u Sarajevu.

Izvor: Agencije