Zapadni Balkan lakše do zaštitne opreme iz EU-a

Odluka o lakšem izvozu medicinske opreme primjenjivat će se od 26. aprila (EPA)

Evropska unija odobrila je izvoz medicinske zaštitne opreme na Zapadni Balkan bez prethodne autorizacije zemalja članica.

Ta odluka objavljena je u petak u Službenom glasniku EU-a i primjenjivat će se od 26. aprila, prenosi Tanjug.

Time je prihvaćen apel Komorskog investicijskog foruma zapadnobalkanske šestorke iz pisma predsjednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, upućenog 23. marta predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Layen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje Philu Hoganu i Oliveru Varhelyiju.

Čadež je u pismu apelirao da Zapadni Balkan bude izuzet iz procesa prethodne autorizacije i da se omogući lakši izvoz medicinske zaštitne opreme iz EU-a u regiju.

Istim prijedlogom Uniji su se u aprilu obratili i ministri vanjskih poslova zemalja regije.

Inicijativu podržali i eurozastupnici

Inicijativu su podržali i članovi utjecajnog Odbora za vanjsku trgovinu i drugi zastupnici Evropskog parlamenta i zatražili hitno donošenje odluke o izuzimanju regije iz procesa prethodne autorizacije.

Von der Leyen je 15. marta, u cilju zaštite zdravstvenih sistema u okviru EU-a, objavila da se ograničava izvoz medicinske opreme izvan granica Unije, naglasivši da će to biti dozvoljeno samo uz izričito odobrenje vlada država članica.

Iz te odredbe izuzeti su Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska.

U zemljama zapadnog Balkana od posljedica bolesti COVID-19 preminulo je najmanje 360 osoba.

Izvor: Agencije