Zapadni Balkan: izgubljene godine ili nova nada?

Alexis Tsipras, Zoran Zaev, Grčka, Makedonija
Zaključeno je da je sporazum između Atene i Skoplja dao novi elan zemljama Zapadnog Balkana na putu prema euroatlantskim integracijama (EPA)

Dužnosnici Zapadnog Balkana složili su se na panelu na Bledskom strateškom forumu da Europska unija treba davati više inicijativa tim državama te kako je sporazum između Atene i Skoplja dao novi elan tim zemljama na putu prema euroatlantskim integracijama. 

Rasprava pod nazivom “Zapadni Balkan: izgubljene godine ili nova nada?” održao se drugog, posljednjeg dana Bledskog strateškog foruma koji je okupio više od tisuću gostiju iz šezdeset država.

“Vjerujemo da se 2018. dogodio značajan napredak u regiji. Ne smijemo ga uveličavati, ali ni podcijenjivati”, istaknuo je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, prenosi Hina.

Sporazum o imenu Makedonije koji su postigli Atena i Skoplje i time toj državi otvorili dosad blokirani put prema Europskoj uniji i NATO savezu je “povijesni” događaj, rekao je Crnogorac.

“Dvije vlade su pokazale političku hrabrost i viziju rješavanjem jednog dugotrajnog pitanja koje je bilo teret svima u regiji, ne samo njima”.

‘Više akcije, manje govora’

Darmanović je naglasio kako svaka država koja se priključi euroatlantskim integracijama jača blagostanje i sigurnost Zapadnog Balkana, no upozorio je EU da treba snažnije ohrabrivati te zemlje da rade na svom putu prema članstvu. 

“Na Zapadnom Balkanu nema države gdje su euroskeptične stranke u većini. Moramo iskoristiti trenutak”, zaključio je šef crnogorske diplomacije i dodao kako misli da Crna Gora može ući u EU puno prije 2025., godine koju je odredio Bruxelles. 

Njegov sunarodnjak Momčilo Radulović, predsjednik crnogorskog Europskog pokreta, poručio je kako treba biti više akcije, a manje govora.

Osvrnuo se na posjete europskih dužnosnika koji se većinom događaju u proljeće i na ljeto, pa je otkrio da on to naziva “integracijskim turizmom” i pozvao ih da dođu preko zime.

Optužio je europske vlasti da su nekad licemjerne, poput činjenice da neke balkanske države još nisu spremne za otvaranje pregovora s Bruxellesom, no da je 95 posto njihovih banaka u rukama Europe.

Ukazao je i da mnogi slučajevi korupcije na Balkanu na višim razinama zapravo dovode do europskih državljana, te je osudio EU što nije otvorila pregovore Makedoniji nakon što je postigla dogovor s Grčkom, što može stvoriti skepsu kod birača. 

Grčki zamjenik ministra vanjskih poslova Terence Spences Nikolaos Quick kazao je kako je i Grčka veliki pobornik euroatlantskog puta zapadnog Balkana i da će kao najstarija članica EU i NATO-a na tom području čvrsto stajati uz druge države. 

Quick je rekao kako je dogovor Atene i Skoplja potvrdio da “kad ima volje ima i načina”, da je to dobar primjer država koje su uspjele riješiti teška pitanja, te da će se sporazum sigurno ratificirati u Grčkoj ako prođe na referendumu i dobije dvije trećine u makedonskom parlamentu.

Dogovor Makedonije i Grčke novi poticaj

Zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Andrej Žernovski podsjetio je da je Skoplje ove godine potpisalo i iznimno važan Sporazum o prijateljstvu s Bugarskom.  

“Pet mjeseci kasnije trgovinska razmjena između dvije zemlje narasla je 12 posto, a turistička 10 posto”, ilustrirao je Žernovski što to znači. 

Osim toga, Bugarska i Grčka su na summitu EU-a tražili da Makedonija što prije uđe u taj savez, što je prije godinu dana bilo nezamislivo. 

Potpredsjednik i bivši ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj složio se kako je dogovor Makedonije i Grčke dao novi poticaj regiji jer u protivnom, “ako jedna države ne uspije, to se događa svima”. 

Osvrnuo se i na govor srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na Kosovu u kojem je veličao Slobodana Miloševića, zbog čega “se pitao živi li u 1988., kad je Milošević došao na vlast, 1998. kad je napao Kosovo ili 2018.”. 

Zbog toga je “Vučić zadnji čovjek u Srbiji kojem bi vjerovali”, naglasio je i zaključio kako će pregovori sa Srbijom biti puno kompleksniji nego što itko misli te da je jedino što Kosovu nedostaje da “dovrši izgradnju države” članstvo u Ujedinjenim narodima.

Izvor: Agencije