Zapadne države ubrzavaju dijalog Srbije i Kosova

Angela Merkel ovih dana se sastala s Hashimom Thacijem, a ranije i s Aleksandrom Vučićem (Arhiva)

Predstavnici zapadnih država – SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije – sastali su se u Washingtonu kako bi razmatrali razgovore Srbije i Kosova, koji bi se mogli završiti sporazumom tokom godine, prenosi prištinska Gazeta Express.

Prema tom mediju, politički direktori za zapadni Balkan spomenutih pet država sastali su se na konzultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine, koji bi se trebao održati narednih mjeseci, nakon čega bi trebao uslijediti konačni sporazum između dviju strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Do sada se mislilo da normalizacija ne podrazumijeva srbijansko priznanje Kosova, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvolu učlanjenja Kosova u Ujedinjene narode, što bi Srbiji omogućilo članstvo u Europskoj uniji.

Prema izvorima Expressa, među zapadnim diplomatima već postoji usuglašenost oko onoga što bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Bolji nikakav, nego loš sporazum

Jedno od tih načela je i ono po kojem je “bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma” Beograda i Prištine.

Loš sporazum bi bio podjela Kosova i nečega poput bh. entiteta Republika Srpska na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za Gazetu Express.

Istaknuto je i kako se u tom cilju, osim u Bruxellesu, razgovori održavaju i u drugim središtima, poput Berlina.

Kosovski mediji podsjećaju da je njemačka kancelarka Angela Merkel već pozvala u svoj kabinet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dva puta, a da se ovih dana sastala i s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Izvor: Agencije