Zapadna Njemačka podržavala doping 1970-tih

Bach, zvanični kandidat za nasljednika prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta, pozdravio objavu izvještaja (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke objavilo je u ponedjeljak izvještaj u kojem se opisuje veliki program dopinga koji je podržavala Vlada Zapadne Njemačke 1970-tih godina i pozvalo na obimne istrage.

Do dijelova izvještaja došli su novinari Sueddeutsche Zeitunga, a potom su političari javno zahtijevali da se on objavi javnosti.

U dokumentu se navodi da je korištenje nedozvoljenih sredstava postalo sistematično oktobra 1970. godine kada se ustanovio Institut za sportsku nauku (BISp) koji je bio pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Institut je okupio elitu iz sportske nauke i sportskih federacija i decenijama je koordinirao provjere supstanci koje mogu poboljšati rezultate sportaša, poput anaboličkih steroida i „pojačivača“ krvi eritripoetina (EPO), navodi se u izvještaju.

U njemu se govori i o sumnjivim okolnostima iz nogometa od prije 1970-tih. Prema pismu jednog zvaničnika Svjetske nogometne federacije (FIFA), tragovi efedrina pronađeni su u uzorcima tri člana reprezentacije Njemačke koja je igrala finale Svjetskog prvenstva 1966. godine.

Centralna uloga

Studija ističe ulogu koju je igrao Joseph Keul, naučnik koji je bio zadužen za ljekarske pripreme zapadnonjemačkih olimpijskih ekipa od 1960. godine i koji je, deceniju kasnije kada je osnovan BISp, nadgledao istraživanja u ovom institutu.

„Institut BISp je imao centralnu ulogu u istraživanju supstanci koje povećavaju snagu i spremnost takmičara u Federalnoj Republici Njemačkoj. Svo istraživanje koje je podržavala država išlo je preko Keula“, navodi se u izvještaju.

Keul je preminuo 2000. godine.

Tim sa Univerziteta Humboldt proveo je tri godine istraživajući tekst od 800 strana „Doping u Njemačkoj od 1950. do danas“, napravljen na osnovu razgovora sa više od 50 svjedoka.

Thomas Bach, koji je na čelu Olimpijskog komiteta Njemačke i zvanični kandidat za nasljednika prvog čovjeka Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacquesa Roggea, pozdravio je objavu izvještaja.

Izvor: Agencije