Zapadna Afrika se okreće biogorivu

Nigerijska start-up kompanija proizvodi novo biogorivo za kuhanje. Više od 350.000 domaćinstava u Zapadnoj Africi okreće se održivoj energiji.

U Lagosu, Irene Adepitan koristi novi plin za kuhanje koji joj pomaže lakše disati. Pati od astme, ali je također ekološki osviještena, pa je veoma sretna što je pronašla alternativni plin koji dolazi iz održivog izvora.

“Moja kuhinja i okolina bit će ispunjeni kisikom, a ne ugljen-dioksidom. To je jedan od osnovnih razloga što sam počela koristiti ovaj proizvod”, rekla je ona.

Plinovi, nakon sagorijevanja novog biogoriva, mnogo su manje otrovni od onih koje dobivamo sagorijevanjem drveta ili ugljena.

Za proizvodnju se koristi piljevina iz pilana, koja bi se svakako bacila, kao i vodeni zumbul, korovska biljka koja se širi i raste zapanjujućom brzinom.

Kada biljke rastu, upijaju ugljikov-dioksid, a otpuštaju kisik. To čini biogorivo, kao ovo, boljim od fosilnih koja otpuštaju mnogo više ugljikovog dioksida – što utječe i na globalno zagrijavanje.

‘Bolji svijet’

Femi Oye, izvršni direktor kompanije Green Energy and Biofuel, kazao je: “Vjerujem da možemo stvoriti zeleni svijet, čist i održiv. To mi je pomoglo jer sam shvatio da želim investirati i šta želim ostaviti iza sebe”.

Neka druga biogoriva stvaraju etanol iz usjeva kao što su kukuruz ili šećerna trska i potencijalno uskraćuju ljudima vrijedne izvore hrane.

Međutim, da bi biogoriva bila pristupačnija, moraju biti proizvedena iz dostupnijeg izvora, a manje iz piljevine ili cvijeta zumbula, izvora koje koristi ova nigerijska start-up kompanija.

“Količine koje će vam trebati za istinski održivo rješenje za Afriku u sljedeće dvije ili tri godine veoma su važne i zato je potrebno da sada tražimo naprednija goriva”, ocijenio je Dolf Gielen iz Međunarodne agencije za obnovljivo gorivo.

Taj bioplin proizvodi se u Nigeriji, ali se također prodaje u Gani i Beninu. Zahtijeva posebnu peć koja stoji gotovo 14 dolara, a litra goriva je pet centi. Više od 350.000 kućanstava kupuje ovo gorivo. Kuharice poput Irene okrenule su se boljoj budućnosti i ne gledaju nazad.

Izvor: Al Jazeera