Oglasi

Zamor 'žutih prsluka': Najslabija mobilizacija od decembra

U Lyonu i Nantesu policija je gumenim mecima i suzavcem odgovorila na napade protestanata.
Policija je u Lyonu ispalila suzavac na demonstrante koji su je gađali raznim predmetimaArhiva

Mobilizacija "žutih prsluka" koja je počela prije gotovo šest mjeseci, nije uspjela prikriti zamor svog pokreta 26. subote na ulicama širom Francuske.

U 14 sati u Francuskoj ih je bilo 2.700 na ulicama, od kojih 600 u Parizu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, prema 3.600, od kojih 1.000 u Parizu 4. maja u isto vrijeme. Krajem tog dana manje od 19.000 demonstranata je zabilježeno u cijeloj Francuskoj, prema više od 40.000, prema podacima organizatora, što je najslabija mobilizaciija od 17. decembra (282.000).

Vlasti već dugo čekaju taj zamor pokreta. Kriza „žutih prsluka“ je najgora kriza Emmanuela Macrona otkako je stupio na vlast prije dvije godine i poklapa se s padom njegove popularnosti. Ali popularnost mu je porasla na 32 posto prema zadnjem ispitivanju objavljenom u petak, malo manje od mjesec prije evropskih izbora 26. maja, za koje je lista predsjedničke većine izjednačena s listom krajnje desnice. 

Bacali boce, kamenje i petarde

"Ovdje smo, ovdje smo“, skandiralo je nekoliko stotina „žutih prsluka“ prolazeći Parizom.

Prilaz Elizejskim poljanama je ponovo bio zatvoren, kako bi se spriječilo nasilje.

U Lyonu i Nantesu „žuti prsluci“ su najavili nacionalne manifestacije i u povorkama se okupilo manje od 2.500 osoba, navode AFP i sigurnosni izvori.

U Nantesu su protestanti bacali predmete na ekipu brigada za borbu protiv kriminala koja je odvratila gumenim mecima i jedan novinar informativnog kanala CNews je ozlijeđen.

U Lyonu su demonstanti također bacali boce, kamenje i petarde na policajce, koji su uzvratili suzavcem, javlja AFP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.