Zamjenik šefa Trumpove kampanje priznao krivicu

U nagodbi se za Gatesa predlaže kazna između 57 i 71 mjesec zatvora (EPA)

Rick Gates, bivši zamjenik šefa kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, priznao je krivnju za urotu i laganje istražiteljima, prenose agencije.

Nagodba ukazuje na to da bi Gates mogao surađivati s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom u istrazi o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

Gates je bio suočen s puno ozbiljnijim optužbama, uključujući bankarsku prevaru i pranje novca.

On i bivši šef kampanje Paul Manafort suočili su se s novim točkama optužnice podignute u listopadu prošle godine.

No, među njima nije ona da su se udružili s Rusijom kako bi utjecali na rezultat izbora, što je u središtu istrage Ministarstva pravosuđa.

U okviru nagodbe Gates je priznao da je lagao agentima FBI-a o sastanku u Washingtonu u ožujku 2013. s američkim kongresnikom na kojemu se razgovaralo o Ukrajini i kojemu je nazočio Manafort.

Kad ga je FBI pitao o tom sastanku, Gates je tvrdio da Ukrajina nije bila tema i da nije pripremao izvješće za ukrajinsko vodstvo, stoji u optužnici.

Kazna i do šest godina zatvora

U nagodbi se za Gatesa predlaže kazna između 57 i 71 mjesec zatvora.

Manafort je u priopćenju naveo da, “usprkos Gatesovu priznanju, nastavljam braniti svoju nevinost”.

“Nadao sam se i očekivao da će moj kolega imati snage za nastavak pravne bitke. Zbog razloga koje tek treba otkriti odlučio je postupiti drugačije”, poručio je Manafort.

Muellerov tim u 32 točke optužnice tvrdi da su Gates i Manafort od američkih poreznih vlasti skrili više od 30 milijuna dolara prihoda.

Obojica su u listopadu, kad su prvi put optuženi, izjavila da nisu krivi za pranje 75 milijuna dolara kroz račune u offshore tvrtkama.

Također su bili optuženi za lobiranje za stranu vladu, Ukrajinu, a da vlastima nisu prijavili tu djelatnost.

Izvor: Agencije