Zamjenik Hillary Clinton u posjeti BiH

Burns je potvrdio punu podršku njegove vlade prioritetima koje je postavio novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Srna)

Zamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u petak u Sarajevu da SAD vide Bosnu i Hercegovinu kao buduću članicu Evropske unije (EU) i NATO-a te da će, u skladu s tim, nastaviti i dalje podržavati euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Burns, koji je u Bosnu i Hercegovinu doputovao u okviru turneje po regionu, imao je u petak u Sarajevu odvojene sastanke s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednikom Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom te ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

Prioriteti su evropske integracije, jačanje privrede i što skorije primanje BiH u punopravno članstvo NATO-a.

Svi sastanci održani su iza zatvorenih vrata, a u saopćenju objavljenom nakon susreta zamjenika Hillary Clinton i Bevande ističe se kako je tokom razgovora Burns potvrdio punu podršku njegove vlade prioritetima koje je postavio novi predsjedavajući Vijeća ministara.

Ti prioriteti su evropske integracije, jačanje privrede i što skorije primanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a.

Burns je dodao kako SAD pridaju veliko značenje Bevandinom “pragmatičnom i praktičnom pristupu otklanjanju prepreka na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU”.

Posjeta Hrvatskoj i Kosovu

Burns je tokom sastanka s Lagumdžijom pozdravio formiranje novog saziva Vijeća ministara i usvajanje bitnih zakona te izrazio nadu da će pozitivna atmosfera biti iskorištena i za rješavanje drugih pitanja, naročito ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), u čemu su SAD spremne pomoći, prenosi Srna.


William Burns i Željko Komšić [AFP/Getty]

Lagumdžija je ponovio da su članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u i EU prioriteti vanjske politike, o kojima postoji unutarnji konsenzus, te izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku SAD-a, javlja Fena.

Burns je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Bosne i Hercegovine i SAD-a, pohvalivši angažman Bosne i Hercegovine kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedninjenih naroda (UN) i učešće oružanih snaga Bosne i Hercegovine u međunarodnim vojnim misijama u Iraku i Afganistanu, prenose mediji u regionu.

Burns će, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana, koja traje od 16. do 20. februara, nakon posjete Bosni i Hercegovini, otputovati u Hrvatsku i Kosovo, gdje će sa visokim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, javlja Tanjug.

Izvor: Agencije