Oglasi

Zamjenik bh. ministra ne želi bivše pripadnike ISIL-a kod Mostara

Ove osobe po povratku u Bosnu i Hercegovinu moraju biti procesuirani, kaže zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić.
Bh. vlasti su potvrdile identitet 25 do 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s raznim organizacijamaReuters/Arhiva

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić odbacio je u srijedu mogućnost da se u centar Salakovac kod Mostara po povratku iz Sirije i Iraka smjeste državljani Bosne i Hercegovine koji su se borili na u jedinicama oružane grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL, što je ranije najavio ministar sigurnosti te zemlje Dragan Mektić.

"Objekat u Salakovcu apsolutno nije prihvatljiv za smještaj ovih osoba. Većina njih je sudjelovala na stranim ratištima i borila se u redovima terorističkih organizacija", rekao je Krešić novinarima u Mostaru, prenosi Hina.

Mektić je ranije najavio da bh. vlasti očekuju povratak između 25 i 30 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda ili savezničkih snaga te da je moguć njihov privremeni smještaj u prihvatnom centru u Salakovcu kod Mostara.

Mektićev zamjenik, pak, tvrdi kako centar Salakovac nije namijenjen za takve osobe te da osobe koje su se pridruživale stranim vojnim i "terorističkim" organizacijama ne mogu izbjeći odgovornost ili se slobodno kretati bez nadzora.

'Bez jednostranih poteza'

"Oni po povratku u Bosnu i Hercegovinu moraju biti procesuirani. Ne može se dogoditi da budu bilo gdje izvan nadzora. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj readmisiji ovih osoba, jer mi nemamo potpisane sporazume s Irakom i Sirijom", istaknuo je zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je dodao kako neće biti dopušteni "jednostrani potezi", kakav je bio i prošle godine prilikom smještaja ilegalnih migranata u centar koji za to nije namijenjen.

"Nije dobro da pojedini dužnosnici sa sadašnjih pozicija izvode jednostrane poteze. Ne želim nikako da se ponovi situacija u Salakovcu od prije godinu, kada se, izvan svake procedure, izmjestio određeni broj ilegalnih migranata", pojasnio je Krešić. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već mjesec i po radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenih u kampovima u Siriji i Iraku.

Bh. vlasti su potvrdile identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s raznim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u Bosnu i Hercegovinu, rekao je nedavno Mektić.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.