Zambija ponovo protiv Sudana i Gane

Selektor Zambije Renard doveo autsajdera do titule prvaka kontinenta (AP)

Nogometna reprezentacija Zambije, nacije koja proživljava svojevrsnu bajku nakon što je postala afrički prvak, u junu će se vratiti takmičenjima. Riječ je o kontinentalnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, a Zambijci će igrati protiv nedavnih rivala sa afričkog Kupa nacija – Sudanom i Ganom, prenosi AFP.

„Chipolopolo“ (Bakreni meci) porazili su sudanske „Pustinjske sokolove“ i „Crne zvijezde“ iz Gane u eliminatornim fazama nedavno okončanog kontinentalnog turnira u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu prije pobjede boljim izvođenjem jedanaesteraca u finalu nad Obalom Slonovače.

Iako nije bila među favoritima pred Kup nacija, reprezentacija Zambije, predvođena francuskim stručnjakom Herveom Renardom, sa samo jednim igračem koji nastupa u nekoj evropskoj prvoj ligi, uspjela je slaviti u četiri meča i u dva remizirati kako bi stigla do naslova.

Stoppila Sunzu, kapiten Christopher Katongo i James Chamanga su postigli golove u četvrtfinalnoj pobjedi nad Sudanom, dok je Kennesy Mweene odbranio penal Asamoahu Gyanu prije nego je Emmanuel Mayuka pogodio za trijumf u polufinalu nad Ganom.

Vruća dobrodošlica

Zambija, Sudan i Gana su u grupi D kvalifikacija za SP 2014. godine u Brazilu, zajedno sa autsajderom Lesotom, a samo najbolji tim iz grupe će se plasirati u finalnu kvalifikacionu fazu pred Mundijal.

Čini se da je ovo najteža od 10 grupa, Zambija i Sudan pokušavaju po prvi put otići na SP, a Gana po treći, uzastopni.

Ono što je sigurno jeste da će afrički prvaci imati vruću dobrodošlicu u sudanskom Kartumu početkom juna, gdje temperature često dostižu i 40. podiok Celzijusove skale, a komentar Rennarda kako Sudan „igra uspavljujući nogomet“ mogu samo dodatno začiniti situaciju.

Zambija je najbliža plasmanu na SP bila prije 19 godina, kada je putovala na gostovanje Maroku. U ovom meču joj je bio potreban remi, ali je poražena, dok je tim sastavljen u velikoj brzini nakon pada aviona kod obala Gabona kada je većina nogometnih zvijezda Zambije poginula.

Nakon gostovanja kod Sudana, Zambija će sedmicu poslije ugostiti Ganu, a ona će kvalifikacije biti na pauzi od osam mjeseci do okončanja afričkog Kupa nacija u januaru i februaru 2013. godine u Južnoj Africi.

Reprezentacija Obale Slonovače ostaje najveće neugodno iznenađenje afričkog nogometa nakon što je po četvrti put podbacila u opravdavanju epiteta favorita Kupa nacija, a plasman na SP bi mogao biti težak posao jer je u grupi sa Marokom.

„Lavovi sa Atlasa“, kako glasi nadimak marokanske reprezentacije, također „ližu rane“ nakon iznenadne eliminacije na Kupu nacija kada su ih porazili Tunis i Gabon u grupnoj fazi. Marokanci će u junu dočekati Didera Drogbu i njegova saigrače.

Sredojević preporodio Ruandu

Senegal, koji je otpustio selektora Amaru Traorea nakon tri poraza u grupnoj fazi od Zambije, Ekvatorijalne Gvineje i Libije, također će kroz kvalifikacije tražiti način da popravi reputacije.

No, „Lavovi“ će imati težak posao protiv Ugande, koja doživljava veliki napredak pod vodstvom škotskog selektora Bobbyja Williamsona, te protiv Angole, koja je također eliminirana u grupnoj fazi turnira u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu.

Mali, čije je osvajanje trećeg mjesta na proteklom Kupu nacija pod vodstvom francuskog stručnjaka Alaina Giressea premašilo očekivanja, nalazi se u grupi H sa Alžirom, Ruandom, čiju je reprezentaciju preporodio Srbijanac Milutin Sredojević, te Beninom.

Bivši prvaci Afrike, selekcije Kameruna, Egipta, Nigerije i Južne Afrike nisu se uspjeli kvalificirati na ovogodišnji Kup nacija, pa je plasman na SP u Brazil 2014. godine imperativ za ove timove.

Kamerunci su u grupi sa DR Kongom, Togom i Libijom, Egipćani sa Gvinejom, Zimbabveom i Mozambikom, Nigerija mora eliminirati Namibiju, Keniju i Malavi, dok se Južna Afrika nalazi u grupi sa Bocvanom, Centralnom Afričkom Republikom i Etiopijom.

Pobjednici iz 10 grupa će biti izvučeni u pet parova, a najbolji iz dva susreta će predstavljati Afriku na prvom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Americi od 1978. godine, kada je domaćin turnira bila Argentina.

Izvor: Agencije