Oglasi

Žalbeni sud blokirao Trumpov program 'Čekajte u Meksiku'

Zbog američkog predsjednika deseci hiljada migranata moraju mjesecima u Meksiku čekati datum ročišta na američkim imigracijskim sudovima.
Gotovo 59.000 migranata vraćeno je u Meksiko u okviru programaEPA

Američki žalbeni sud u San Franciscu blokirao je politiku administracije Donalda Trumpa zbog koje deseci hiljada migranata moraju mjesecima u Meksiku čekati datum ročišta na američkim imigracijskim sudovima.

Trojica sudija na žalbenom sudu rekli su da je politika Trumpove administracije u sukobu s tekstom i svrhom američkih imigracijskih zakona, prenosi Hina.

Program, koji je na snazi godinu dana i naziva se Protokol o zaštiti migranata (MPP), jedna je od najdramatičnijih promjena imigracijske politike koju je donijela Trumpova administracija.

I djeca suočena s nasiljem

Gotovo 59.000 migranata vraćeno je u Meksiko u okviru programa.

Program se prvo počeo provoditi u San Diegu, a onda se proširio na druge prelaze duž američko-meksičke granice.

Migranti, među njima brojna djeca, suočeni su s nasiljem dok u opasnim pograničnim gradovima čekaju sudski postupak za dobivanje azila.

Najmanje 343 ljudi je napadnuto ili im se prijetilo u Meksiku, pokazuje izvještaj organizacije Human Right Watch (HRW) od 1. oktobra, u kojemu su dokumentirane otmice, silovanja i napadi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.