Žalbeni postupak u predmetu Radovan Karadžić 23. i 24. aprila

Radovan Karadžić je osuđen zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje stanovnika Sarajeva... (Arhiva)

Žalbeni postupak na prvostepenu presudu bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovanu Karadžiću bit će održana 23. i 24. aprila u Hagu, objavio je u utorak Mehanizam za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih naroda, pravni nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Karadžića je ICTY u martu 2016. godine osudio na 40 godina zatvora zbog genocida počinjenog u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

“Žalbena rasprava u slučaju Radovana Karadžića bit će održana u Hagu 23. i 24. aprila”, saopćio je Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Žalbe uložili i odbrana i tužitelji

Žalbe na presudu 72-godišnjem Karadžiću uložile su i odbrana, i tužitelji.

Odbrana traži oslobađajuću presudu za Karadžića, tvrdeći kako njegova krivica u prvostepenom postupku nije dokazana.

Glavni tužitelj Serge Brammertz traži doživotnu zatvorsku kaznu i smatra kako prvostepena presuda ne odgovara opsegu zločina koje je Karadžić počinio.

Naročito se žalio na dio prvostepene presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest općina u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije