Oglasi

Žalba EU-a na skidanje Hamasa sa crne liste

Evropska unija će se žaliti na odluku Evropskog suda pravde o skidanju Hamasa sa liste terorističkih organizacija.
Hamas je krajem 2014. skinut sa crne liste EU-aAP

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini saopćila je da će Vijeće Evropske unije danas podnijeti žalbu na odluku Evropskog suda pravde o skidanju Hamasa sa liste terorističkih organizacija.

Mogherini je u pisanom saopćenju istakla da su predstavnici članica EU usaglasili odluku o podnošenju žalbe na pomenutu odluku suda u Luksemburgu, prenosi Anadolija.

Evropski sud pravde je 17. decembra 2014. donio odluku o skidanju Hamasa sa liste terorističkih organizacija i ocijenio da stavljanje Hamasa na tu listu predstavlja kršenje pravnih normi jer je bazirano na medijskim i informacijama sa interneta, a ne konkretnih dokaza o terorističkim aktivnostima organizacije.

Sud je izrekao i tromjesečnu odgodu ukidanja sankcija i odmrzavanja blokiranih sredstava Hamasa.

Ulaganje žalbe će značiti da će sankcije prema Hamasu biti aktivne sve do konačne odluke suda.

Zabrana suda

Evropska unija prvobitno je zabranila vojno krilo Hamasa, Izzedine al-Qassam brigade 2001, da bi potom 2003. zabranila cijelu organizaciju.

Hamas se žalio na tu odluku 2010, uglavnom iz proceduralnih razloga.

Organizacija je navela da nije adekvatno informirana da se uvodi mjera zabrane.

Dodatno je navela da kao ''legitimno izabrana vlada'' ne može biti stavljena na listu terorista, jer je takva odredba protivna ''principu nemiješanja u interna pitanja države''.

Sud je prihvatio ovaj argument, odlučivši da odluka o uklanjanju Hamasa sa crne liste nije donesena na osnovu istrage o aktivnostima Hamasa, već na osnovu ispitivanja procedura korištenih za uvođenje zabrane 2003.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.