Žalac: Prijetnje ne mogu ugroziti izgradnju Pelješkog mosta

'Slijedi otvaranje ponuda i krećemo s radovima', rekla je Žalac (Al Jazeera)

Hrvatska ministrica regionalnoga razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac poručila je da nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta s obzirom da je Evropska komisija odlukom od 7. juna odobrila taj projekat.

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH Halid Genjac u subotu je rekao da će spor o gradnji Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj vali te je najavio da će se pridružiti zahtjevu parlamentarne opozicije u BiH da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva.

Na vanrednoj stranačkoj konferenciji za medije Genjac je utvrdio kako BiH zapravo nikada nije dala službenu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procijenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenom moru, prenosi Hina.

Procedura trajala godinama

“Nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta, s obzirom da Europska komisija odlukom od 7. lipnja odobrila projekt Pelješkog mosta kao najveći projekt u ovoj financijskoj perspektivi. Nema, dakle nikakvih niti međudržavnih ugovora niti bilo čega drugoga što bi priječilo, na neki način, izgradnju ovog projekta”, naglasila je Žalac.

Kazala je da je, u kontekstu susjedstva, i studija i cijela procedura koja je godinama trajala upravo usaglašena sa svima, tako da smatra da nema govora o tome da se na bilo koji način dovede u pitanje izgradnja Pelješkog mosta.

Žalac je podsjetila da je odluka potpisana 7. juna, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora između Ministarstva prometa Hrvatske, Hrvatskih cesta i korisnika.

“Prema tome, mislim da slijedi otvaranje ponuda i krećemo s radovima”, rekla je Žalac.

Izvor: Agencije