Zakonom olakšati terorističke istrage

Traži se zakonsko nametanje obaveza operaterima pri dešifriranju poruka u okviru istrage (EPA)

Francuski i njemački ministar unutrašnjih poslova zatražili su od Evropske komisije da izradi pravni okvir kako bi primorala operatere na saradnju u terorističkim istragama, nakon niza smrtonosnih napada u obje zemlje, javlja Hina.

“Zajedno s Thomasom de Maiziereom predložili smo da Evropska komisija prouči mogućnost donošenja zakona kojim će se utvrditi prava i obaveze svih operatera (…), bez obzira je li im sjedište u EU-u ili je izvan njega”, rekao je francuski ministar Bernard Cazeneuve nakon susreta s njemačkim kolegom.

Takav pravni akt omogućio bi “nametanje obaveza operaterima koji ne žele sarađivati, naročito kada je riječ o povlačenju nedopuštenih sadržaja i dešifriranju poruka u okviru istraga”, dodao je.

Ministri su naveli primjer aplikacije Telegrama koju su izradili Rusi, a kojom se rado koriste napadači zbog njene sigurnosti.

“Mora postojati mogućnost da se komunikacija pomoću nekih aplikacija kao što je Telegram, u okviru sudskih istraga (…) prepozna i iskoristi kao dokaz u istrazi”, dodao je Cazeneuve.

Uvesti elektronsko odobravanje putovanja

Francuski ministar je ipak napomenuo da, “kako bi se spriječila svaka nepotrebna polemika”, širfiranje nikada nije “došlo u pitanje” s obzirom na to da “garantira sigurno komuniciranje”.

U okviru njihove zajedničke “inicijative”, dvojica ministara unutarnjih poslova su se zauzela za “sistemsku razmjenu evropskih obavještajnih podataka” koje će sve zemlje članice “redovno aktuelizirati”.

Ministri su predložili i uvođenje elektronskog sistema za odobravanje putovanja osobama koje bez vize ulaze na evropsku teritoriju, sličnog onome kakav postoji u Sjedinjenim Državama.

Pozvali su i na “jačanje kontrola na vanjskim granicama”.

Cazeneuve i De Maiziere žele da se ovi prijedlozi nađu na dnevnom redu idućeg samita 27 predsjednika evropskih država i vlada 16. septembra u Bratislavi.

Izvor: Agencije