Zakon štiti uzbunjivače u Srbiji

U Srbiji je počela primjena Zakon o zaštiti uzbunjivača za kojeg stručnjaci smatraju da je logičan i neophodan korak kojim bi trebalo da se podrže i ohrabre građani da prijave korupciju.

Al Jazeera je posjetila Biljanu Mraović, sutkinju u Šapcu, koja se, nakon što je prijavila slučaj zloupotrebe službenog položaja na svom radnom mjestu, našla u situaciji da je postala okrivljena.

Nije reizabrana za sutkinju, trpjela je prijetnje, čak je dobila i tužbu, no nije odustala. Kao jedna od rijetkih istjerala je proces do kraja i vraćena je na posao.

„Doživela sam sve to što sam doživela, ali mislim da bih veću grešku napravila da sam ćutala. Znala sam da ne postoji zaštita uzbunjivača. Čak nisam znala da postoji kategorija uzbunjivača, ali sam jednostavno znala da kao čovek, koji radi ovaj posao, jednostavno ne smem da ćutim i ne smem da prećutim bezakonje koje je bilo očigledno“, kaže Mraović.

Ohrabrenje građanima

Srbija odnedavno ima Zakon o zaštiti uzbunjivača za kojeg u Ministarstvu pravde vjeruju da će ohrabriti građane u prijavljivanju korupcije.

„Zakon jednostavno predstavlja savez između države i građana u borbi protiv korupcije. Da biste se borili protiv korupcije, potrebna je politička volja. Ona može biti oličena u državi, ali ako ne pokrenete sve građane da se bore protiv korupcije nećete imati pravu sistemsku borbu“, ukazuje Radomir Ilić iz Ministarstva pravde.

Prema tom zakonu uzbunjivač može biti svaki građanin koji na radnom mjestu, bilo u državnoj ili privatnoj firmi, ili bilo kojoj instituciji primijeti korupciju ili zloupotrebu službenog položaja.

„Jedan od kanala za prijavljivanje korupcije je svakako nadređeni u toj instituciji, ali ukoliko građanin nema dovoljno poverenja, korupciju može prijaviti policiji, tužilaštvu, Agenciji za borbu protiv korupcije ili Zaštitniku građana“, javlja Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić.

Prijave i putem interneta

Još jedna od adresa na koju se građani mogu obratiti je internetska stranica stranica pistaljka.rs koja se bavi istraživanjem slučaja korupcije na koju im ukažu građani putem online prijave.

„Reagujemo na taj način što objavljujemo tekst o tome. Svi naši tekstovi su potkrepljeni dokazima koji ukazuju na ono što smo izneli u tekstu. Praksa koja se pokazala u prethodnim godinama je da državni organi često, naročito Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo, postupaju na osnovu tekstova koje su pročitali na našem portalu“, navodi Jelena Stojanović sa portala pistaljka.rs.

Osim mogućnosti da ukažu na korupciju ili neku drugu zloupotrebu, građani koji se obrate tom portalu, mogu dobiti i savjete pravnika, obučenih baš za ovakve slučajeve. Advokati portala takođe garantuju apsolutnu zaštitu podataka o ličnosti, ukoliko se to zatraži.

„Bitno je shvatiti da uzbunjivač nije neko ko je štetan za poslodavca, već da je to nešto što je dobro za društvo u celini i da na taj način kroz njegovo delovanje i zaštitu se radi na borbi protiv korupcije“, dodaje Stojanović.

Novim zakonom uzbunjivaču je pružena sudska zaštita od bilo kakve samovolje poslodavca i sud ima obavezu donošenja mjere u roku od osam dana, tako da ako je neko dobio otkaz u roku od nekoliko dana, odlukom suda, bit će vraćen na posao.

Izvor: Al Jazeera