Zakletva ‘Ndrangheti – cijanid i metak

Italijanska policija je prvi put objavila snimke polaganja zakletve, snimljene tokom istrage o mafijaškoj organizaciji ‘Ndrangheta. Četrdeset osoba je uhapšeno tokom policijskih akcija, većinom u sjevernoj Italiji i na Siciliji.

Riječ je o rijetkom uvidu u tajnoviti svijet italijanske mafije. Na snimku, do kojeg su došli italijanski istražitelji, prvi put je prikazano polaganje zakletve ‘Ndrangheti, najmoćnijoj i najbrutalnijoj od četiri mafijaške organizacije u toj evropskoj državi.

“Ovo je kapsula cijanida. Otrovat ćete se ili ubiti ovim pištoljem. Uvijek morate ostaviti barem jedan metak u cijevi. On je za vas, ako bude traženo da to učinite”, govore stariji članovi novacima.

Ono što posebno iznenađuje je činjenica da je snimak napravljen u Leku, stotine kilometara sjeverno od Kalabrije, uporišta ‘Ndranghete. Ovo je još jedan dokaz da je organizacija proširila aktivnosti na sjevernu Italiju, gdje se bave pranjem novca od iznuđivanja, prostitucije te trgovine drogom i oružjem.

Hapšenja i u Palermu

Snimak je dio dokaznog materijala zahvaljujući kojem je uhapšeno 40 osoba. Također, pokazuje da se ‘Ndrangheta, iako je usvojila moderne načine zarađivanja novca, još drži nekih drevnih tradicija.

Vlasti nisu poštedjele ni druge mafijaške organizacije. Policija je u Palermu u srijedu ujutro uhapsila 16 članova klana povezanog s Matteom Messinom Denarom, vođom sicilijanske mafije, koji je u bjekstvu od 1993. godine.

Za italijanske vlasti to znači da su sada korak bliže hapšenju stvarnog “kuma” italijanske mafije.

Izvor: Al Jazeera i agencije