Zakazano suđenje za slučaj Azotara

Suđenje Draginu i saradnicima bit će otvoreno za javnost, za razliku od pripremnog ročišta koje je održano jesenas (Arhiva)

Suđenje bivšem ministru poljoprivrede Srbije Saši Draginu i njegovim saradnicima optuženim za zloupotrebe u pančevačkoj Azotari, koje je trebalo da počne danas u Specijalnom sudu u Beogradu, zakazano je za 24. februar.

Draginov branilac Nikola Nikolić rekao je Tanjugu da bi suđenje trebalo da se održi cijele radne sedmice, odnosno od 24. do 28. februara.

Suđenje će biti otvoreno za javnost, za razliku od pripremnog ročišta koje je održano jesenas.

Kućni pritvor

Dragin je u kućnom pritvoru, koji mu je odobren poslije devet mjeseci zatvorskog pritvora. Uhapšen je krajem novembra 2012. godine.

Pored Dragina na optuženičkoj klupi je još 20 optuženih, među kojima i vlasnik konsultantske kuće Zvonimir Nikezić, koji je u julu prošle godine pušten iz pritvora uz jemstvo od milion eura u nekretninama.

Tužilaštvo za organizirani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja 2013. godine, zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili Azotaru za skoro 25 miliona eura.

Oni se terete za prodaju regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine, koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Nova krivična prijava

Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva.

Dragin se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koju je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekivanju, za koje je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Krajem oktobra policija je Tužilaštvu za organizirani kriminal podnijela novu krivičnu prijavu protiv Dragina,, zbog sumnje da je omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju, njihovo prerađivanje i skladištenje, a desetak dana ranije Tužilaštvo je podiglo još jednu optužnicu za malverzacije u Azotari, ali se na njoj ne nalazi bivši ministar.

Izvor: Agencije