‘Zajedno za Srbiju’ novi poslanički klub

Petrović potencijalne partnere vidi u svima koji podržavaju EU i postizanje dogovora s kosovskim Albancima (Tanja Vali? / Tanjug)

Bivši funkcioner Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je u utorak da je s još pet narodnih poslanika formirao novi poslanički klub u Narodnoj skupštini Srbije, koji se zove “Zajedno za Srbiju”.

Petrović, koji je predsjednik tog poslaničkog kluba, rekao je da će on biti opozicija Vladi Srbije, a podržavat će sve evropske zakone i akte.

Na prvoj konferenciji za novinare tog poslaničkog kluba, koji će imati šest poslanika, on je kazao da taj klub potencijalne partnere vidi u svima koji podržavaju Evropsku uniju (EU), “postizanje dogovora s kosovskim Albancima i zatvaranje tog pitanja”.

“Smatramo da je ovo trenutak da se to pitanje završi”, rekao je Petrović, prenosi Srna.

Kontakt s Jeremićem

Istakao je da će suština politike novog poslaničkog kluba biti istinska i prava decentralizacija, a u okviru toga i zalaganje da centralna Srbija, poput Vojvodine, dobije skupštinu, izvršnu vlast, kao i budžet.

Upitan za eventualnu saradnju s Vukom Jeremićem, koga je DS također isključii iz stranke zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, Petrović je kazao da je razgovarao s Jeremićem, da su jedan drugom iznijeli stavove i viđenje politike i da su se dogovorili da budu u stalnom kontaktu.

Petrović je poslanički klub osnovao nakon što ga je DS isključio iz stranke zbog odbijanja da, kao bivši ministar, vrati poslanički mandat.

U novom poslaničkom klubu bit će i poslanici Sanja Čeković, koja će biti Petrovićev zamjenik, Boško Ristić, Nebojša Zelenović, Miodrag Đidić i Milovan Marković.

Izvor: Agencije