Zajednički stav EU-a o sankcijama Rusiji

Iz Evropske unije poručuju da nema neslaganja kada je riječ o sankcijama Rusiji (AFP)

U letonskom glavnom gradu Rigi održava se neformalni dvodnevni sastanak šefova diplomacija članica Europske unije.

Glava tema sastanka bit će situacija u Libiji koja, kako je rečeno, predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju cijeloj Europi.

Nema neslaganja o sankcijama

Ovaj susret, na kojem nema formalnog odlučivanja, neće proći bez razgovora o Ukrajini. Toj zemlji je potreban teritorijalni integritet i mir, rečeno je uoči sastanka.

Iz Europske unije poručuju da nema neslaganja kada je riječ o sankcijama Rusiji.

Skupu u Letoniji prisustvovat će čelni ljudi OSCE-a, čija misija nadgleda provođenje sporazuma iz Minska, kao i predstavnici država kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Dodatna sredstva za OSCE

“Uvijek smo jedinstveni, uvijek nastojimo ostati jedinstveni. To nije uvijek jednostavno, ali je potrebno. Znamo da je to naša najjača reakcija, ali i akcija, kada želimo da se nešto pozitivno provede, poput sporazuma iz Minska. Kada je riječ o sankcijama, ostat ćemo jedinstveni, to je sigurno”, poručila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku.

“Sa svim resornim ministrima u Njemačkoj, posebno Ministarstvom obrane, raspravljamo o tome posjedujemo li opremu kojom ćemo snabdijevati OSCE. Nadalje, jedna smo od država koja je s rastom obveza misije OSCE-a u Ukrajini, izdvojila dodatna financijska sredstva, što bi morale učiniti i druge države”, rekao je Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova.

Izvor: Al Jazeera i agencije