Zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje

Vježbe počinju 21. augusta i traju deset dana (EPA)

SAD i Južna Koreja održat će zajedničku vojnu vježbu, nazvanu “Ulchi Freedom Guardian (UFG)”, od 21. do 31. augusta, saopćio je Pentagon.

Blizu 17.500 pripadnika američkih oružanih snaga će učestvovati u vježbama, zajedno sa trupama iz Australije, Kanade, Kolumbije, Danske, Novog Zelanda, Holandije i Britanije, prenosi Reuters.

“UFG je kompjuterski simulirana vojna vježba osmišljena s ciljem podizanja spremnosti, zaštite regije i očuvanja stabilnosti na Korejskom poluotoku”, dodaje se u saopćenju Pentagona.

Vježbe su najavljene u trenutku povećanih tenzija u regiji nakon balističkih proba Sjeverne Koreje i najave o napadu na vode nedaleko od otoka Guam.

Odbrana Japana

Saopćenje Pentagona uslijedilo je nekoliko sati nakon što je načelnik generalštaba oružanih snaga SAD-a, ponovio da će njegova zemlja braniti Japan od nuklearnog raketnog napada iz Sjeverne Koreje

“Mislim da smo Sjevernoj Koreji i svima u regiji jasno rekli da je napad na jednu od naše dvije zemlje napad na obje”, rekao je Joseph Dunford u Tokiju.

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će izvršiti probno ispaljivanje projektila koji bi preletjeli zapadni Japan i završili u vodama nedaleko od otoka Guam, koje je teritorija SAD-a, podsjeća agencija, navodeći da su, prema važećem sporazumu, Sjedinjene Američke Države dužne braniti Japan od napada.

Dunford je ranije izjavio da smanjenje intenziteta vojnih vježbi trenutno nije na pregovaračkom stolu sa Sjevernom Korejom.

On je istakao da se niko ne treba zanositi mišljenjem da će samo ekonomski pritisak na tu zemlju rezultirati denuklearizacijom.

Izvor: Agencije