Oglasi

Zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije 1. februara

Na sjednici dvije vlade bit će razmatrani zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, nastavak dijaloga oko podjele imovine bivše SFRJ...
Na sjednici dvije vlade na Brdu kod Kranja očekuje se potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnjiEPA

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije biće održana u četvrtak, 1. februara, na Brdu kod Kranja, a biće razmatrani zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga oko podele imovine nekadašnje SFRJ.

Posle sednice planirano je da se u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani održi srpsko-slovenački privredni forum, na kojem će učestovati premijeri Srbije i Slovenije, Ana Brnabić i Miro Cerar, saopšteno je u ponedjeljak iz Vlade Srbije.

Očekuje se i više bileteralnih sastanaka resornih ministara i potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji.

Prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, a prethodna 2015. godine na Brdu kod Kranja.

Lakše procedure za firme iz Srbije

Tada je dogovoreno da će vlade Srbije i Slovenije zajednički rešavati procedure za lakši ulazak srpskih firmi na tržište Slovenije, kao i da se može očekivati još slovenačkih investicija u Srbiju.

U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika.

Znatno je manji broj preduzeća iz Srbije koja investiraju u Sloveniji, a među njima su kompanije Komtrejd, Delta holding, Nektar...

Trgovinska razmena je 2016. godine u odnosu na prethodnu porasla za 10 odsto.

Izvor: Al jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.