Zajednička kompanija Katara i Italije

Planirano je da ta kompanija raspolaže početnim kapitalom od 300 miliona eura, koji će tokom četiri godine biti uvećan na dvije milijarde eura.

Katar, Italija, Mario Monti
Monti je razgovarao s katarskim premijerom Sheikh Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thanijem [Reuters]

Italija i Katar su u ponedjeljak potpisali sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća radi investiranja u italijanske kompanije iz oblasti mode, hrane, turizma i dizajna, saopćio je italijanski Fond za strateške investicije (FSI).

Sporazum o osnivanju kompanije pod nazivom IQ Made in Italy Venture je potpisan tokom posjete italijanskog premijera Marija Montija Kataru, a planirano je da ta kompanija raspolaže početnim kapitalom od 300 miliona eura, koji će tokom četiri godine biti uvećan na ukupnih dvije milijarde eura, prenosi AFP.

Kompanija Qatar Holding i FSI investirt aće jednake sume i fokusirat će se na sektore koji predstavljaju "najuspješnije italijanske grane i odlučno doprinose izvozu".

Zajednička kompanija će se također posvetiti sektorima koji imaju "značajan potencijal za međunarodni rast", dodaje FSI.

"Ko god je mišljenja da su strane akvizicije u Italiji nevažne, ozbiljno griješi", rekao je Monti.

Cilj italijanske Vlade je da "privuče dugoročne investicije i sretni smo što je Italija u stanju upravo to učiniti", dodao je Monti.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.