Zajednička izjava SDA, SBB-a BiH i DF-a o ‘patriotskom bloku’

Zajednička izjava potpisana je u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Fena)

Čelnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnosti Bosne i Hercegovine – Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić – potpisali su u petak zajedničku izjavu kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja tog stranačkog bloka, nazvanog “patriotski”, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Prema tekstu izjave, potpisane u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, tri stranke su “odlučile formirati snažan patriotski politički blok, koji će, kao dio zakonodavne i izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”, djelovati na brojnim prioritetima.

Prije svega, navodi se, to su “odbrana suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine; očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji; očuvanje tekovina i istine o odbrambenom ratu 1992-95, uz posebnu brigu za daljnje unapređenje prava i poboljšanje statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica i civilnih žrtava rata”.

Ubrzanje euroatlantskih procesa

Osim toga, među prioritete su stavljeni “ubrzanje procesa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kroz inoviranje i intenzivnu provedbu Reformske agende; hitna aktivacija Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-savezu i napredak Bosne i Hercegovine u procesu integrisanja u NATO kroz redovno usvajanje Godišnjih akcionih planova – ANP”.

Kad su u pitanju odluke bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, zalažu se za “neodložnu provedbu svih presuda […] kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine”.

Primjenu presuda zahtijevaju najkasnije do kraja 2019.godine.

“Ostvarivanje zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u institucijama na svim nivoima vlasti u skladu s ustavima; usvajanje zakona i provođenje drugih mjera potrebnih za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na temelju etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti” također su među prioritetima.

Potpisom su se obvezali i na “usvajanje ekonomskih reformi i izgradnju boljeg poslovnog okruženja sa ciljem jačanja domaće ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta; unapređenje vladavine prava i rješavanje sigurnosnih prijetnji efikasnijom borbom protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije”.

Reorganizacija federalnih ministarstava

Na popisu prioriteta, koje su istaknuli Izetbegović, Komšić i Radončić, nalaze se i “poboljšanje zakonskih rješenja radi ostvarivanja potpune neovisnosti sudskih, tužilačkih i sigurnosnih struktura, s ciljem nastavka njihove depolitizacije te poboljšanja efikasnosti i stručnosti u djelovanju”, ali i “usvajanje propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu s međunarodnim standardima, kojima će se unaprijediti ostvarivanja prava iz zdravstvenog i penzionog osiguranja i drugih prava iz radnog odnosa te povećati iznos minimalne plaće u realnom sektoru”.

Tri stranke se zalažu i za “otpočinjanje i realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja zemlje, uključujući izgradnju energetske i digitalne infrastrukture u Bosni i Hercegovini”.

Na kraju popisa prioriteta navode se “snažnija financijska i organizacijska podrška mjerama koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica i reorganizacija ministarstava u vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se uspostavila racionalnija, efikasnija i funkcionalnija struktura federalne vlade”.

Izvor: Agencije