Zajednica koja živi od otpada

Na malom komadu zemlje u jugozapadnoj Kolumbiji grupa žena je od otpada izgradila održivu zajednicu.

Iako je Vlada donirala pomoć za izgradnju skloništa za životinje, sve ostalo što ove porodice koriste su same uzgojile ili reciklirale.

Kako izvještava Teresa Bo, to bi mogao postati model za ekološki prihvatljiv način življenja širom svijeta. 

Na periferiji grada Kali grupa žena stvara vlastito eko-selo. Nazvali su ga Nachira, prema božici obilja. To je mirno mjesto, daleko od sveprisutnog nasilja u Kolumbiji.

Same napravile kuće

Isabel Figueroa, potpredjednica sela Nachira, objašnjava: “Selom upravlja komisija koju čine žene. Muškarci pomažu u nekim poslovima, ali istina je da smo sve uradile same. I kuće smo izgradile vlastitim rukama. Ponekad uvažimo njihovo mišljenje, ali to je sve.”

Recikliranje je ovdje prioritet. Do sada su žene izgradile 41 kuću koristeći otpad. Recikliraju papir i plastiku.

Žene su stvorile vlastitu valutu kako bi unaprijedile novčane transakcije unutar zajednice. Naziv valute je, također, nachira i pravi se od recikliranog papira.

Njena vrijednost jednaka je kolumbijskom pezosu. Tu su novčanice od pet hiljada, dvije hiljade i deset hiljada nachira. Maria Rocio Liscana doselila se tu nakon što su joj porodičnu kuću u planinama oduzeli naoružani pobunjenici.  

“Ne trebamo kredite kako bismo postali robovi onoga što nam grad može ponuditi. Možemo preživjeti proizvodeći organsku hranu. Ponekad razmjenjujemo hranu s ljudima koji ne žive u selu.”

Organski uzgojena jaja

Na taj način su zaposlene cijelu sedmicu. Jedan od njihovih projekata je prodaja organski uzgojenih jaja. Sedam žena je zaduženo za svaki od projekata i komisiji koja njima upravlja plaćaju deset posto profita.

Olga Elena Duque, stanovnica sela, kaže: “Sretna sam i zadovoljna ovdje. Moja djeca su sigurna i uče kako da se brinu o planeti.”

Selo je primjer uspjeha. Svakim danom stiže sve više žena koje žele izbjeći surovu kolumbijsku svakodnevicu.
A uz to uče živjeti s prirodom.

Izvor: Al Jazeera