Zaječar ugrožen zbog izljevanja Belog Timoka

Vanredna situacija zbog poplava u Srbiji proglašena je u opštinama Kuršumlija, Lučani i Požega, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, prenose novinske agencije.

“Trenutno je najozbiljnija situacija u Kuršumliji, gde su angažovane dodatne snage Sektora za vanredne situacije iz Niša, a tamo je upućena i Vojska Srbije. Ljudski životi nisu ugroženi, a čini se sve da se zaštiti imovina ljudi”, rekao je Marić agenciji Beta i dodao da za sada nema masovnih evakuacija stanovništva.

„Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gde je Beli Timok oko 13:30 probio nasip“, izjavio je Marić.

Prema njegovim riječima, situacija u Lučanima je nešto bolja nego u Kuršumliji, ali i dalje postoji opasnost od većih poplava, jer su za naredne dane najavljene jake padavine u tom području.

“Na svim ovim mestima su pripadnici sektora za vanredne situacije iz lokalnih sredina i iz Beograda. Žandarmerija je, takođe, u stanju pripravnosti i, naravno, Vojska Srbije, na koju se oslanjamo u ovakvim situacijama”, kazao je Marić.

Kako javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović sa lica mjesta, nekoliko kuća u selima pored Kuršumlije poplavljeno je izlijevanjem rijeke Toplice.

“Kuće su okružene vodom. Niko od građana nije ugrožen, ali je pričinjena materijalna šteta. U sektoru za vanredne situacije kažu da bi tokom popodneva trebalo da dođe do stagnacije vodostaja, ali da prate situaciju na terenu”, navodi Kosanović.

Predsjednik općine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je da je u pripremi evakuacija romskog naselja Barlovo, jer je ugroženo poplavom. U tom naselju živi oko 130 Roma i oni će uskoro biti evakuirani i smješteni u školu u selu Matkovac.

Hiljadu hektara pod vodom

Na području općine Požega odjutros je pod vodom hiljadu hektara u požeškoj dolini, a ugroženo je 50 domaćinstava, koja su sama počela evakuaciju uz preporuku općine, izjavio je za Tanjug predsjednik općine Milovan Mićović.

“Meštani su se sami organizovali da se iz poplavljenog područja evakuišu ljudi, stoka i mehanizacija. Najviše su ugrožena sela Lopaš, Milićevo selo, Pilatovići, Gugalj, Tučkovo, Jelen dol, Gorobilje i Prilipac”, kaže Mićović.

U Zlatiborskom okrugu još nije normalizirano ni snabdijevanje električnom energijom. Bez struje je blizu 200 domaćinstava na području općine Bajina Bašta i 20 kuća u ariljskoj općini, kazao je za Tanjug Dušan Šunjevarić iz užičke Elektrodistribucije.

Predsjednik općine Lučani Mladomir Sretenović izjavio je kako je voda ušla u upravnu zgradu i proizvodne pogone firme “Milan Blagojević” i to nije moglo biti spriječeno.

Kako je kazao, problem su napravile podzemne vode, a nivo Bjelice je učinio svoje. Kada su u pitanju oranice i sela, situacija je danas malo bolja nago sinoć, budući da je Bjelica u blagom opadanju.

Sretenović je dodao da je na brani u Ovčar-banji omogućen veći protok vode.

“Međutim, ne znamo šta će biti kada stignu vode sa Zlatibora, iz Ðetinje i Skrapeža”, dodaje.

“Ovo je velika opomena za nas, da vrlo brzo preduzememo sve mere kako se ovakve situacije ne bi ponovile.”

U Kraljevu nije proglašena vanredna situacija, ali se pripremaju za odbranu od poplava, rečeno je poslije vanredne sednice Štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatrana situacija slivova Ibra i Zapadne Morave.

Tokom prethodne noći najteže je bilo u gornjem toku rijeke Ribnice, koja se izlila iz korita, pa je put Kraljevo – Goč već drugi dan u prekidu, a jedna porodica je morala da bude iseljena zbog poplavljenog domaćinstva. Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović rekao je danas da je u Ribnicu posuto gotovo 30 kamiona sa kamenjem.

“Ribnica trenutno opada, skoro je za metar manja nego što je bila juče. Imamo još najava da će padati kiša i ako naglo otopi sutra ili prekosutra može da dođe do topljenja snega na Goču, a ima ga 30 centimetara”, rekao je Jovanović, dodajući da djeca koja borave na Goču ne moraju brinuti, jer vozila idu preko Vrnjačke Banje.

Vodostaji na Ibru i Zapadnoj Moravi su u porastu, a počeli su da se pojavljuju i odroni. Najkritičnije je u Bogutovcu na Ibarskoj magistrali.

“Ima još kritičnih tačaka, jer se pojavljuju nabujale rečice koje nisu do sada bile, kraj oko Gledićkih planina, naselje Grdica u Kraljevu. Jedan stub na mostu u Musinoj reci je reka odnela”, kaže Jovanović.

Iz štaba kažu da je situacija sa vodom za piće u Kraljevu odlična, ali da se iz preventivnih razloga Štab za vanredne situacije priprema sa cisternama.

Međutim, u Vrnjačkoj Banji je došlo do zamućivanja izvorišta i Vodovod će zbog toga biti zatvoren, potvrdio je Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

“Problem je jezero, jer je veliki sliv bujičnih voda sa Goča. Zamutili su Vodovod na Goču, pa se on preventivno zatvara i to je jedini problem u Vrnjačkoj banji trenutno”, kaže Kočović.

On kaže da je narednih 48 sati najkritičnije, zbog najave otapanja snijega sa okolnih planina, jer to može povećati vodostaje Ibra i Zapadne Morave, koji su već dostigli kritične tačke za odbranu od poplava.

Vodostaj i dalje raste

Na nekim rijekama u Srbiji vodostaj i dalje raste, tako da je granica vanredne odbrane od poplava prevaziđena na Toplici kod Pepeljevca, sa tendencijom daljeg porasta, objavio je Republički hidrometeoroški zavod Srbije.

Redovne odbrane od poplava su prevaziđene na Veternici kod Leskovca, Jablanici kod Počenjevca i Mlavi kod Velikog sela, sa tendencijom daljeg porasta. Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana, dok je vodostaj Velike Morave sa pritokama u većem porastu sa istom tendencijom u naredna tri dana.

Vodostaj Dunava je u stagnaciji, sa tendencijom stagnacije i naredna četiri dana, dok je nivo vode u Tisi u stagnaciji sa istom tendencijom u naredna dva dana. Vodostaji na Dunavu, Savi i Tisi nalaze se u domenu srednje niskih vrijednosti, a na Velikoj Moravi su u domenu srednje visokih vrijednosti za april.

Zbog velikih padavina koje su zadesile sliv rijeke Rasine i okolinu Kruševca došlo je do naglog porasta nivoa akumulacije jezera Ćelije, usljed čega je Javno komunalno preduzeće “Vodovod” iz Kruševca prinuđeno da počne ispuštanje vode, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Procjenjuje se da je na teritoriji Kruševca od srijede palo blizu 108 litara kiše po metru kvadratnom, a usljed velike količine padavina povećani su vodostaji rijeka i potoka koji su ugrozili poljoprivredna dobra.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Ribočuvarske službe “Rasina plus” Milan Milošević, ta služba po nalogu gradske uprave prati vodostaje na Rasini i Zapadnoj Moravi.

“Što se tiče Morave, tu su probijeni ‘uslovni vodostaji’, dok je na reci Rasini proglašena redovna odbrana od poplava. Za sada imamo informaciju da domaćinstva nisu ugrožena, ali se može videti da su njive poplavljene i da su reke izašle iz korita”, rekao je Milošević.

On je objasnio da se redovna odbrana od poplava proglašava kada vodostaj rijeke ne prelazi 350 centimetara, istakavši da sutrašnja prognoza vodostaja Zapadne Morave kod Jasike pokazuje da će vodostaj biti otprilike 330 centimatara. Granica za vanrednu odbranu od poplava je 430 centimetara.

Milošević je pozvao građane da očiste kanale ispred svojih dvorišta, a ribolovce da se po prestanku padavina jave ribočuvarskoj službi, kako bi pomogli da se riba koja je ostala u barama vrati u rijeke.

Izvor: Al Jazeera i agencije