Zaigrani bijeg: Kako se sport odnosi prema pandemiji

Kako bi spriječili širenje zaraze, rukovanje su zamijenili pozdravom laktovima u njemačkoj fudbalskoj ligi (Reuters)

Piše: Saba Aziz

Profesionalni sport se oprezno vraća na scenu usred pandemije korona virusa, dok države počinju ublažavati restrikcije i ukidati izolaciju.

Njemačka fudbalska liga Bundesliga, Korejska košarkaška organizacija i UFC su među onima koji su ponovo počeli sa radom pod strogim sigurnosnim mjerama.

Golfski PGA Turnir i novozelandski Super ragbi će startati naredni mjesec. Međutim, neki sportovi, uključujući englesku Premier ligu i košarkašku NBA još pregovaraju kada da se vrate.

Prijetnja iznimno zarazne bolesti covid-19, uzrokovane novim korona virusom, još je uveliko prisutna. Iz tog razloga, uprkos ponovom početku, na terenu nije kao inače. Kada je njemački fudbal počeo sa radom tokom vikedna, nije bilo pjevanja i povika na tribinama. Utakmice su odigrane iza zatvorenih vrata.

Tri borbe UFC-a tokom proteklih osam dana u Jacksonvilleu na Floridi također su održane bez fanova.

Tajvan je dozvolio do 2.000 gledalaca na bejzbolskim utakmicama. Ali u Južnoj Koreji, odštampani kartonski plakati, umjesto ljudi, stoje na tribinama.

„Gledatelji i stadioni su dio sportskog proizvoda…ako nema ljudi na stadionima, sportski proizvod se iz temelja mijenja. Odmah je drugačije, pa ovo nužno i nije povratak u normalu“, kazao je Simon Chadwick, direktor Centra za euroazijsku sportsku industriju.

Golf, fudbal i bejzbol se igraju bez fanova u Južnoj Koreji

Za igrače i čelnike, povratak je značio drastičnu promjenu u rutinama i ritualima.

Igrače redovno testiraju na korona virus, mjere im temperaturu prije svake utakmice i od njih se zahtijeva da van terena nose maske, da drže fizičku distancu u autobusima i svlačionicama.

Na terenu su zabranjeni grupno fotografisanje i djeca u pratnji, kao i pljuvanje i rukovanje. Zagrljaji i nabacivanje su strogo nepoželjni. Preporučeno je pozdravljanje laktovima i lupkanje nogom.

BBC je izvijestio da fudbalerima Premijer lige u Ujedinjenom Kraljevstvu neće biti dozvoljeno da se druže i da će vježbati u grupama od petero kada nastave sa treninzima.

„Između tihih novih pravila kako prebroditi stres i pravila u vezi svakodnevne pripreme i čudnih arena bez fanova, postojat će i period prilagodne za sportiste“, sportski psiholog Adam Naylor je rekao Al Jazeeri.

„Sportisti će se najbolje nositi sa ovom novom okolinom ako budu strpljivi sa sobom i sa drugima“, kazao je Naylor, dodavši da odsustvo gledatelja također može utjecati na performans najboljih sportista.

„Kada započne igra, razumno je očekivati neke slabije performanse…stadion pun fanova ima moć da izoštri fokus i priskrbi pozitivnu energiju profesionalnim sportistima“.

Ekonomski efekat

Pandemija korona virusa je već napravila nered u sportskom kalendaru. Zbog nje su odgođeni veliki događaji uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2020. i Evropsko prvenstvno u fudbalu zakazano za ovu godinu.

Svaki je sektor sportske industrije snažno pogođen, a izvori primanja sportista, timskog osoblja i hiljada drugih koji rade na sportskim događajima su također pogođeni.

Sa svakom otkazanom utakmicom, prihodi od sporazuma o TV prenosu, sponzorski ugovori i prodaja karata primaju snažan udarac.

Procijenjeni gubici prihoda u različitim sportovima

Procjenjuje se da će američke sportske lige – NFL, NBA, NHL, MLS i MLB – izgubiti najmanje 3,2 milijarde dolara od prodaje karata od sredine marta do kraja juna, kako je otkrila analiza Sports Innovation Laba.

Britanski fudbal, kriket i ragbi bi zajedno mogli izgubiti oko 850 miliona dolara u narednoj godini, prema ciframa koje su otkrili britanski predstavnici u Parlamentu.

U najpogođenijim evropskim državama, španska fudbalska liga La Liga, bi mogla izgubiti ukupno milijardu dolara, a talijanska Serie A 703 miliona dolara ako budu prisiljeni da otkažu sezone, prema studiji međunarodne računovodstvene firme KPMG.

„Utjecaj nije ograničen na aktivnosti fudbalskih klubova, već će utjecati i na rad sa igračima, koji predstavljaju najvredniji kapital bilo kojeg kluba“, pisalo je u martovskom izvještaju KPMG-ja.

Igrači i klubovi su pokušali ostati u kontaktu sa fanovima preko društvenih mreža, gdje su pisali postove iz karantina i vježbali kod kuće, a radili su i intervjue uživo.

‘Zaigrani bijeg’

Ova je pandemija kreirala atmosferu straha i nesigurnosti među sportskim fanovima i povratak sporta je izazvao pomiješane reakcije.

U državnoj anketi koju je u SAD-u proveo Univerzitet Seton Hall, više od 70 posto ispitanika je kazalo da neće prisustvovati sportskim događajima dok ne bude postojala vakcina za COVID-19.

U otvorenom pismu UEFA-i i nacionalnim asocijacijama, deseci evropskih fudbalskih fan klubova snažno su podstaknuli vlasti da zabrane takmičenja „dok gužve na stadionima ponovo ne budu bez rizika po zdravlje“.

Pa ipak, milioni fanova željnih sporta prate sport online ili na televiziji, a TV stanice koriste kreativne načine, kao što su prethodno snimljena buka navijača u svojim prenosima, kako bi nadomjestili manjak atmosfere.

Naylor je kazao kako se nada „da je povratak igri barem na trenutak zaigrani bijeg za sportiste od našeg svijeta u pandemiji baš kao što će i za fanove gledanje biti pozitivan bijeg“.

Izvor: Al Jazeera