Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbina

Mada su industrijske narudžbine u junu povećane, njihov broj je i dalje za više od 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mjesecu prošle godine (EPA)

Njemačke fabričke narudžbine porasle su u junu, pokazuju današnji zvanični podaci, koji ulijevaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabilježenog uslijed zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tokom godine.

Industrijske narudžbine su u junu povećane za 27,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ovo povećanje je za preko dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbina od 10,4 procenta.

Snažan udarac

Glavni ekonomista ING banke Carsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mjera zatvaranja zemlje u aprilu, u Njemačkoj uglavnom rast bilježila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

“Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije”, naveo je Brzeski.

Njemačka privreda je pretrpjela snažan udarac uslijed mjera ograničenja tokom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrirala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 posto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbine u junu povećane, njihov broj je i dalje za više od 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mjesecu prošle godine.

Izvor: Agencije