Zahtjevi za produženje istrage u Siriji

Brazilski predsjednik Paulo Pinheiro jedan je od članova komisije UN-a (EPA)

Arapske zemlje predložile su u petak produženje mandata istražitelja Ujedinjenih naroda (UN) koji bilježe ratne zločine u Siriji i utvrdile kako je zbog obima posla potrebno poslati još stručnjaka.

Prijedlog rezolucije koju su, uz podršku Zapada, arapske zemlje uputile Vijeću UN-a za ljudska prava, poziva na produženje trajanja istraga tokom idućih šest mjeseci.

Vijeće je formiralo istražnu komisiju u augustu 2011. nakon što je većina zemalja članica nadglasala četiri zemlje koje su bile protiv, uključujući Kinu i Rusiju.

Prijedlog rezolucije podnio je Maroko u ime Kuvajta, Katara, Jordana, Libije, Saudijske Arabije i Tunisa.

Sadašnji mandat istražitelja završava na kraju trosedmičnog zasjedanja Vijeća, 28. septembra, dokad bi se trebalo održati glasanje o produženju istraga.

Sastav komisije

Rastući popis osoba koje su istražitelji naveli kao moguće počinitelje ratnih zločina u Siriji mogao bi jednog dana biti temelj za podizanje optužnica.

Assad: ‘Arapsko proljeće’ donijelo haos

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad izjavio je za egipatski magazin Al-Ahram al-Arabi, da je “Arapsko proljeće samo donijelo haos” i naglasio da sirijski pobunjenici ne mogu pobijediti.

On je rekao da njegova Vlada neće pasti kao Vlada Muammara Gaddafija u Libiji i dodao da je dijalog jedino rešenje.

Egipatske novine tvrde da im je Assad dao intervju, dok sirijski zvaničnici tvrde da je predsjednik Sirije govorio neformalno.

Zato je Švicarska predložila da se bivša glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte pridruži komisiji kao treći član, uz predsjednika Paula Pinheira iz Brazila i Karen Abu Zayd.

“Ima idealan profil i nužno iskustvo da bi osnažila rad komisije i obavljala posao istražitelja”, rekao je tokom sedmice neimenovani švicarski diplomat agenciji Reuters.

U prijedlogu rezolucije Ujedinjeni narodi se pozivaju da osiguraju dodatne resurse, uključujući i veći broj osoblja, kako bi se omogućila provedba istrage “u svjetlu pogoršanog stanja ljudskih prava” u Siriji.

Novi sukobi

U međuvremenu, stižu izvještaji o novim sukobima u Siriji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila da su se Vladine snage, uz pomoć borbenih helikoptera, sukobile s pobunjenicima u blizini vojnih kasarni Hananu, u distriktu Arkub, u sjeveroistočnom dijelu Halepa.

Obližnji Sakur i centralni distrikt Bustan al-Kasr, također su napadnuti tokom noći, navodi ta opoziciona organizacija sa sjedištem u Londonu.

U Siriji je u četvrtak poginulo najmanje 225 ljudi – 140 civila, 39 pobunjenika i 46 pripadnika snaga sigurnost. Više od 30 osoba stradalo je u bombardiranju benzinske pumpe u provinciji Raka.

Izvor: Agencije