Zahtjev za smjenom Trumpove savjetnice

Kellyanne Conway je bila voditeljica predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. godine (EPA)

Ured posebnog vijeća, kao regulatorna agencija američke vlade, preporučio je da Kellyanne Conway, savjetnicu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, treba otpustiti zbog ponovljenog kršenja zakona, jer je davala političke komentare za vrijeme obnašanja dužnosti u Bijeloj kući, što nije dopušteno.

Bijela kuća odmah je odbacila takve preporuke, javlja Reuters.

Upozoreno je kako je Conway u televizijskim intervjuima i na društvenim mrežama prekršila odredbu “Hatch Act” iz 1939. godine, koja zabranjuje zaposlenicima izvršne vlasti da se upuštaju u određene političke aktivnosti.

Prva žena čelu pobjedničke kampanje

Zakon se ne odnosi na predsjednika, potpredsjednika i neke više dužnosnike.

Ured se referirao na omalovažavajuće komentare koje je Conway iznosila o predsjedničkim kandidatima demokrata.

“S obzirom da je gospođa Conway u više navrata vrijeđala te ignorirala zakon, Ured preporuča da je otpuste s federalne dužnosti”, navedeno je u izjavi.

Conway (52) je bila voditeljica Trumpove kampanje 2016. godine te je prva žena koja je bila na čelu pobjedničke predsjedničke kampanje.

Ona je jedna od lojalnijih i žestokih branitelja američkog predsjednika.

Trenutno predvodi napore Bijele kuće u smanjivanju smrti uzrokovanih korištenjem opojnih sredstava, a Trump će je teško otpustiti u trenutku kada se priprema za kampanje reizbora iduće godine.

Kritizirala Bidena, Sandersa, Moultona

Steven Groves, zamjenik tajnice za medije Bijele kuće, rekao je kako Ured posebnog vijeća krši ustavno pravo Conway na slobodu govora.

Conway je proteklog mjeseca, u razgovorima s novinarima u Bijeloj kući, kritizirala bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, jednog od vodećih demokrata, koji namjerava smijeniti Trumpa 2020. godine.

U nedavnom televizijskom razgovoru napala je dugog Trumpovog izazivača, senatora Bernieja Sandersa, te se izrugivala članu Zastupničkog doma Sethu Moultonu.

Izvor: Agencije