Zahtjev za Mamićevo izručenje stigao u Ministarstvo pravde BiH

Uoči izricanja presude, kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Zdravko Mamić je pobjegao u Međugorje (EPA)

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića, koji će biti proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine na ocjenu postoji li temelj za njegovo izručenje, potvrđeno je agenciji Hina u tom bosanskohercegovaćkom ministarstvu.

“Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je danas [petak] dokumentaciju vezanu za slučaj Mamić, koja je upućena iz Hrvatske”, rekao je ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša.

Pri tome je dodao kako će spis Županijskog suda u Osijeku, koji je s popratnom dokumentacijom i zahtjevom za izručenje uputio njegov kolega Dražen Bošnjaković, biti u najkraćem roku upućen Sudu Bosne i Hercegovine.

Spis će vjerojatno već u ponedjeljak biti dostavljen u državni sud Bosne i Hercegovine, a Grubeša nije želio prejudicirati kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće po zahtjevu za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Mamić se protivi izručenju

“Sud će ocijeniti ima li temelja za izručenje”, dodao je ministar Grubeša, koji u konačnici donosi odluku hoće li najtraženiji hrvatski bjegunac biti izručen.

Izručenje za Mamića traži se na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju potpisan Sporazum o izručenju, koji je stupio na snagu 2012. godine.

Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj.

Sud Bosne i Hercegovine je ranije ovoga tjedna, nakon tjeralice koja je raspisana za Mamićem, odredio da mu se oduzmu putne isprave te naložio javljanje u policijsku postaju u Čitluku, ali je odbio zahtjev za njegovim pritvaranjem.

Povrđena druga optužnica

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Grašanski nogometni klub Dinamo oštetili za gotovo 200 milijuna kuna (27 milijuna eura).

Protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Uoči izricanja prvostupanjske presude osječkoga suda, prije godinu dana, kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Zdravko Mamić je pobjegao u Međugorje, budući posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije