Karamarko pod istragom o sukobu interesa

Hrvatsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je da je pokrenulo postupak utvrđivanja da li je prvi potpredsjednik vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog suradnje tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem.

Nije objavljeno na osnovu čije prijave je postupak pokrenut.

Ranije je Karamarko i sam najavio da će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu da detaljno istraži slučaj.

Istakao je kako je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, te će to nastaviti činiti i dalje.

“Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa mene osobno, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom, i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem kako ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost. Tijekom cijele svoje karijere sam uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to ću nastaviti činiti i dalje”, poručio je Karamarko u priopćenju poslanom iz Vlade, prenosi Hina.

Podsjetio je kako je poslovanje tvrtki njegove supruge više puta tijekom proteklih godina bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija, i to, tvrdi Karamarko, isključivo u cilju stvaranja političkog pritiska na njega osobno.

“Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost”, istaknuo je Karamarko.

Glavašević prijavio Karamarka

Ranije je bivši pomoćnik ministra branitelja Republike Hrvatske Bojan Glavašević objavio na društvenoj mreži Twitter da je zbog mogućeg kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavio Tomislava Karamarka, te zatražio da istraže navode iz članka objavljenog u tjedniku Nacional

Nacional je objavio ugovor o poslovnoj suradnji kompanija lobiste mađarskog MOL-a Josipa Petrovića i Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika vlade i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Suradnja se odnosi na razdoblje uoči dolaska Karamarka na vlast, a njegovoj je supruzi tijekom dvije godine isplaćeno blizu 60.000 eura za usluge savjetovanja o stanju na energetskom tržištu.

Iz Mosta, koalicijskog partnera HDZ-a, danas pozivaju na istragu, a oporba traži da Karamarko odstupi.

Arbitraža u slučaju “INA-MOL” od ranije je izvor prijepora u vlasti. Potpredsjednik vlade Božo Petrov iz Mosta javno je pozvao Tomislava Karamarka da se ogradi od lobiste Petrovića zbog percipiranog sukoba interesa, jer su Karamarko i Petrović dugogodišnji prijatelji.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj je pozvao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da provjeri sve saborske zastupnike, premijera, ministre i potpredsjednike Vlade imaju li ikakvu suradnju s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem ili izravno s MOL-om te utvrdi je li u potpisivanju bilo kakvih ugovora bilo sukoba interesa.

Bulj je prije desetak dana na svom Facebook profilu objavio kako je  zatražio od Petrovića da odgovori na pitanje da li njegova tvrtka, ili MOL, ili tvrtke u vlasništvu MOL-a posluju s tvrtkama u vlasništvu hrvatskih političara ili članova njihove uže obitelji. S obzirom da odgovor nije dobio, s konferencije za novinare u Sinju pozvao je Povjerenstvo na provjeru.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je izjavio kako do arbitraže uopće nije trebalo ni doći.

Opozicija traži Karamarkovu odgovornost

U međuvremenu se oglasio i predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke (HNS) i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, rekavši kako “mora postojati politička odgovornost” potpredsjednika vlade Karamarka, ako se ustanovi da su točni dokumenti po kojima je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge.

“Ako se ustanovi da su ti dokumenti točni, politička odgovornost mora postojati, bez obzira što piše u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. To nije pitanje hoće li ga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kazniti sa pet, 10, 15 ili 20 tisuća kuna. To je država i nacionalni interes”, rekao je Vrdoljak novinarima.

Nacional je objavio i ugovor Petrovićeve tvrtke Peritus savjetovanje i tvrtke Drimia, u vlasništvu Ane Šarić, kasnije udane Karamarko, iz kojega se vidi da je od 1. veljače 2013. do 31. siječnja 2015. godine Drimia primala 2.500 eura mjesečno da za Petrovića prati stanje na energetskom tržištu.

Na pitanje treba li Karamarko odstupiti, pokaže li se to točnim, Vrdoljak je odgovorio kako to treba pitati njega (Karamarka), te istaknuo kako politička odgovornost znači da bi trebao dati ostavku.

Izvo: Al Jazeera i agencije